Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Αθήνα στις απειλές Ερντογάν και Ακάρ- Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Αθήνα στις απειλές Ερντογάν και Ακάρ- Οι κρίσιμες ημερομηνίες Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Στην αντεπίθεση αλλά σε διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται να περάσει η Αθήνα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Χουλουσί Ακάρ, τις τελευταίες ημέρες.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κανείς δε μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό, που απειλεί αποδεκτά σύνορα, με βάση τα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος, η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την ξαναγράφει στο μυαλό του» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την άλλη συνεχίζει την επιθετική ρητορική του λέγοντας πως «Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα, με αποφασιστικά και σταθερά βήματα. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση».

Στην ίδια γραμμή και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε πως «Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις προκλήσεις κάνοντας ανάμεσα σε χιλιάδες νησιά επισκέψεις υψηλού επιπέδου στα πιο κοντά νησιά στην Τουρκία, με τελετές, με διάφορες δραστηριότητες και ομιλίες».

Την ένταση αυτή επιχείρησε να μετριάσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Αυτή την μετριοπαθή προσέγγιση σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

«Μερικές φορές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν. Εάν η μία πλευρά είναι αυτή που εισβάλλει και μιλά απειλητικά, τότε είναι ξεκάθαρο. Δεν καλούνται και οι δύο πλευρές. Καλείται η πλευρά που δρα με αυτόν τον τρόπο και στην περίπτωση αυτήν είναι η Τουρκία» υπογράμμισε ο Μπομπ Μενέντεζ.

«Πρέπει να αποφεύγεται η ρητορική που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία» σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενώ επισήμανε ότι η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Ημερομηνίες-κλειδιά

Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να επιμένει σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι  αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ακολουθεί στις 23-24 Ιουνίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία με όλους να περιμένουν τη στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Διεθνή / Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Ο πρώην γενικός ιατρός Arne Bye καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης στη Νορβηγία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ασθενών του. Η υπόθεση συγκλόνισε ολόκληρη τη Σκανδιναβία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Το Ισραήλ εξοπλίζει τη «Λαϊκή Δύναμη» του Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ στη νότια Γάζα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τοπικής αντίστασης κατά της Χαμάς. Το ρίσκο, οι αντιδράσεις και το όραμα για τη μετά-πολεμική Γάζα
LIFO NEWSROOM
Οι καλύτερες αναρτήσεις στη δημόσια διένεξη Μασκ - Τραμπ

Διεθνή / «Ωχ, οι κοπέλες τσακώνονται, ε;»: Οι καλύτερες viral αντιδράσεις στη διαμάχη Μασκ - Τραμπ

Από τον Κάνιε Γουέστ μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, τα social media «πλημμύρισαν» με αντιδράσεις στη δημόσια διένεξη ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Τουρκική εφημερίδα: Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Διεθνή / Τουρκική εφημερίδα: «Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά»

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ανέκτησε το βυθισμένο αντιτορπιλικό της, αλλά η παρουσία δεκάδων τεράστιων μπαλονιών γύρω από το πλοίο εγείρει ερωτήματα. Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διάσωση;
LIFO NEWSROOM
Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM
Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Διεθνή / Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Σύμφωνα με το Politico σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εργάσθηκαν για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις δηλώσεις του ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση και προγραμμάτισαν για σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην φίλων
LIFO NEWSROOM