Διώρυγα του Σουέζ: Στοχοποίησαν την πρώτη Αιγύπτια καπετάνισσα για την προσάραξη του Ever Given- Ήταν μίλια μακριά

Διώρυγα του Σουέζ: Στοχοποίησαν την πρώτη Αιγύπτια καπετάνισσα για την προσάραξη του Ever Given- Ήταν μίλια μακριά Facebook Twitter
0

Όταν το Ever Given προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, άρχισε να κυκλοφορεί στα social media η φήμη ότι για αυτό έφταιγε η Marwa Elselehdar, η πρώτη Αιγύπτια καπετάνισσα. Μόνο που βρισκόταν μίλια μακριά.

 

Η 29χρονη εργαζόταν ως ύπαρχος στο Aida IV και βρισκόταν εκατοντάδες μίλια μακριά, στην Αλεξάνδρεια, όταν η προσάραξη του Ever Given προκάλεσε «έμφραγμα» στις θαλάσσιες μεταφορές. Όταν είδε τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, για δική της εμπλοκή, σοκαρίστηκε.

 

Τις φήμες αυτές τροφοδότησαν κυρίως φωτογραφίες από δήθεν δημοσίευμα του Arab News που ανέφερε ότι η Elselehdar εμπλεκόταν στο περιστατικό. Επρόκειτο για αλλοιωμένες φωτογραφίες από δημοσίευμα του Arab News από τις 22 Μαρτίου, το οποίο σκιαγραφούσε το προφίλ της πρώτης καπετάνισσας της Αιγύπτου.

 

Επίσης, αρκετοί λογαριασμοί με το όνομά της στο Twitter διέσπειραν ψευδείς ισχυρισμούς ότι η ίδια εμπλεκόταν στην υπόθεση του Ever Given. Μιλώντας στο BBC η 29χρονη είπε πως δεν έχει ιδέα ποιος το ξεκίνησε όλο αυτό ή γιατί το έκανε.

 

«Ίσως να στοχοποιήθηκα επειδή είμαι μια επιτυχημένη γυναίκα σε αυτό τον κλάδο ή επειδή είμαι Αιγύπτια, δεν είμαι σίγουρη», συμπλήρωσε.

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπη με δυσκολίες, σε αυτό τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο. Μόλις το 2% των ναυτικών είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

 

Η Marwa Elselehdar πάντα αγαπούσε τη θάλασσα, αλλά θέλησε να μπει στο εμπορικό ναυτικό όταν ο αδελφός της πήγε στην Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών. Αν και τότε η Ακαδημία δεχόταν μόνο άνδρες, εκείνη έκανε αίτηση και τελικά της δόθηκε η άδεια να φοιτήσει, με το «πράσινο φως» από τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της ήταν διαρκώς αντιμέτωπη με τον σεξισμό. «Η κοινωνία μας ακόμη δεν αποδέχεται να δουλεύουν οι γυναίκες στη θάλασσα, μένοντας για καιρό μακριά από τις οικογένειές τους. Αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν είναι απαραίτητο να αναζητάς την αποδοχή όλων», δήλωσε.

 

Όταν αποφοίτησε έγινε ύπαρχος και ήταν η καπετάνισσα του Αida IV όταν αυτό έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τη Διώρυγα του Σουέζ μετά την επέκταση, το 2015. Ήταν η νεαρότερη και η πρώτη καπετάνισσα της Αιγύπτου που πέρασε τη Διώρυγα.

 

Όμως, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες περί εμπλοκής της στο περιστατικό με το Ever Given, φοβήθηκε τον αντίκτυπο που θα είχε στη δουλειά της. «Επηρέαζε τη φήμη μου και όλες τις προσπάθειες για να φτάσω εδώ που είμαι», εξήγησε.Τα σχόλια που διάβασε ήταν «αρνητικά και σκληρά», όμως υπήρχαν και κάποια υποστηρικτικά μηνύματα, οπότε αποφάσισε να επικεντρωθεί σε αυτά. «Εξάλλου, έγινα πιο γνωστή από ότι ήμουν», συμπλήρωσε.

 

Όσο για τις γυναίκες που θέλουν και εκείνες να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, θέλει να τους στείλει ένα μήνυμα: «Πολεμήστε για αυτό που αγαπάτε και μην αφήνετε τον αρνητισμό να σας επηρεάζει».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ