Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νίκη του Φιλίπ στη Χάβρη -Η ακροδεξιά παίρνει για πρώτη φορά μεγάλη πόλη

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία: Νίκη του Φιλίπ στη Χάβρη -Η ακροδεξιά παίρνει για πρώτη φορά μεγάλη πόλη Facebook Twitter
Νίκη του Εντουάρντ Φιλίπ στη Χάβρη, στις δημοτικές εκλογές (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, ανακοίνωσε την επικράτησή του στη Χάβρη, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Η νίκη του Φιλίπ ενισχύει τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού στη Γαλλία, ενώ την ίδια ώρα η ακροδεξιά φαίνεται πως βγάζει δήμαρχο για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη.

«Είμαστε χαρούμενοι στη Χάβρη, θα γιορτάσουμε αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Φιλίπ, που επικράτησε εξασφαλίζοντας το 58,8% των ψήφων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TF1/LC1. Το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού.

Όμως, η εκλογική νίκη του ενισχύει τα σενάρια που ήδη υπήρχαν ότι επίκειται ανασχηματισμός μετά τις δημοτικές εκλογές. Ο Εντουάρντ Φιλίπ θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν το πρωί της Δευτέρας, ενώ Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό του για την «όμορφη νίκη» στις εκλογές.

Στο μεταξύ, το ακροδεξιό κόμμα National Rally αναμένεται να επικρατήσει στο Περπινιάν, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας Ifop-Fiducial. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βγάζει δήμαρχο σε πόλη άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο Λουί Αλιό, ο πρώην σύντροφος της Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί στον β' γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ, σύμφωνα με το exit poll.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ