Δημοσκόπηση δείχνει την Μαρίν Λεπέν να απειλεί τον Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά

Δημοσκόπηση δείχνει την Μαρίν Λεπέν να απειλεί τον Εμανουέλ Μακρόν για πρώτη φορά Facebook Twitter
EPA
0

Για πρώτη φορά δημοσκόπηση δείχνει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να απειλεί τον Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία το 2022.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Harris, αν ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών γίνονταν τώρα, η Λεπέν θα συγκέντρωνε το 48% και ο Μακρόν το 52%. Τον περασμένο Ιούνιο δημοσκόπηση «έδινε» στον Γάλλο πρόεδρο το 55% και στην ακροδεξιά αντίπαλό του το 45%.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν συνέτριψε την Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνοντας το 66% έναντι του 34% της αντιπάλου του.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις για τις απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας σπάνια έχουν επιβεβαιωθεί, σημειώνουν οι Times. Όμως, η σταθερή άνοδος της Λεπέν μετά την ήττα της δείχνει ότι ο Μακρόν μπορεί πλέον να μην είναι σε θέση να βασίζεται στο «δημοκρατικό μέτωπο», τα αντανακλαστικά που κάνουν τους ψηφοφόρους να στηρίζουν mainstream υποψήφιους στον δεύτερο γύρο για να μπλοκάρουν πολιτικούς που θεωρούν τοξικούς.

Η άνοδός της στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη στροφή που έκαναν προς τη Λεπέν οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ένα τρίτο των υποστηρικτών του Φρανσουά Φιγιόν- υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2017- θα την υποστήριζαν σε έναν δεύτερο γύρο.

Η 52χρονη Λεπέν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της πρόσφατα, υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα της. «Οι Γάλλοι έχουν καταλάβει ότι η επιλογή είναι η ίδια με το 2017, ανάμεσα στις δύο μεγάλες πολιτικές επιλογές, της παγκοσμιοποίησης και του έθνους. Και πιθανότατα θα χρειαστούν δύο προεδρικές εκλογές για να πάρουν αυτή την πολύ μεγάλη απόφαση ανάμεσα σε αυτά τα δύο», είπε.

Όσο για τον Μακρόν, αν και το 65% αποδοκιμάζουν τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού, η δημοτικότητά του ανέκαμψε και κέρδισε δέκα ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο για να φτάσει σχεδόν στο 40%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Harris, στον πρώτο γύρο η Λεπέν θα συγκέντρωνε έως και 27%, έναντι του 23-24% του Μακρόν. Στις προεδρικές εκλογές του 2017, στον πρώτο γύρο ο σημερινός πρόεδρος συγκέντρωσε 24% και η Λεπέν 21%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σίδνεϊ: «Είχε πρόβλημα με τις γυναίκες, δεν μπορούσε να βρει κορίτσι», λένε οι γονείς του 40χρονου μακελάρη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους ήταν ένα «τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και δήλωσε πως ανυπομονεί να πάει «σπίτι»

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και δήλωσε πως ανυπομονεί να πάει «σπίτι»

Η 85χρονη μητέρα του βασιλιά Φελίπε είχε εισαχθεί με ουρολοίμωξη σε νοσοκομείο της Μαδρίτης το βράδυ της περασμένης Τρίτης - «Είμαι πολύ καλά», είπε στους δημοσιογράφους η μεγαλύτερη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ