Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα, οι πολιτικές συμμαχίες και η συμβολική επίσκεψη Ερντογάν

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα, οι πολιτικές συμμαχίες και η συμβολική επίσκεψη Ερντογάν Facebook Twitter
0

Εν μέσω επικρίσεων για την άνιση μεταχείριση- προπαγάνδα υπέρ του «ΝΑΙ» μέχρι το δημοψήφισμα, και με ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, η Αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένει πλέον την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Ήδη στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, αφού η Αναθεώρηση αποτελεί μόνο το πλαίσιο και θα χρειαστεί τώρα μια διαδικασία για τους νέους εφαρμοστικούς νόμους του Προεδρικού συστήματος.


Νομικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον 144 άρθρα σε 7 νόμους, του εκλογικού συστήματος και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων μεταξύ αυτών. Θα ξεκινήσει δηλαδή μια νέα περίοδος αναζήτησης συμμαχιών εντός Βουλής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως ο πιο πιθανός συνοδοιπόρος της κυβέρνησης θα είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Εθνικιστικό κόμμα. Έτσι ίσως εξηγείται και η τόσο επίμονη επανάληψη του θέματος της θανατικής ποινής από τον Πρόεδρο Ερντογάν.


Ο Ερντογάν σήμερα έκανε εξάλλου και μια συμβολική κίνηση. Επισκέφθηκε τον τάφο του Προέδρου Οζάλ με αφορμή την 24η επέτειο θανάτου του. Ο Τ. Οζάλ, υποστήριζε σθεναρά ένα Προεδρικό σύστημα κοντά σε αυτό των ΗΠΑ.


Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα είπε πως παρατήρησε ότι στην Νοτιοανατολική Τουρκία υπάρχει σημαντική αύξηση των ψηφοφόρων που δεν ακολούθησαν την γραμμή του «ΟΧΙ», την οποίαν επέλεξε το κουρδικό κόμμα. Ενώ το απόγευμα τόνισε πως η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν και άλλες. Είναι ξεκάθαρο πως στην νέα αυτή περίοδο που ξεκινά για τον πολιτικό βίο στην Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι καθοριστικό και το κουρδικό ζήτημα.


Οι δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι δεν συζητά (η κυβέρνηση) πρόωρες εκλογές ενίσχυσαν σήμερα την τουρκική λίρα, αλλά ξένοι οίκοι εκτιμούν οι η επίδραση αυτή είναι παροδική. Την πορεία της οικονομίας είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις στις σχέσεις με την Ε.Ε., τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή και η εκτόνωση ή μη, της πόλωσης που απεικονίζεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Διεθνή / Επεισόδια στη Διάσκεψη COP30 στη Βραζιλία – Αυτόχθονες εισέβαλαν στο συνεδριακό κέντρο του ΟΗΕ

Η φετινή διάσκεψη είναι η πρώτη μετά από τρία χρόνια που πραγματοποιείται σε χώρα όπου ενθαρρύνονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Διεθνή / Ο Τραμπ εξετάζει πάγωμα ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στη Νέα Υόρκη μετά τη νίκη Μαμντάνι

Η Νέα Υόρκη λαμβάνει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,3% του δημοτικού προϋπολογισμού και αφορά κυρίως προγράμματα παιδείας, στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας
LIFO NEWSROOM
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM