Δίκη Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι αν ο Τραμπ δεν καταδικαστεί θα αποτελεί απειλή

Δίκη Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι αν ο Τραμπ δεν καταδικαστεί θα αποτελεί απειλή Facebook Twitter
Δίκη Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι αν ο Τραμπ δεν καταδικαστεί παραμένει απειλή (EPA)
0

Οι Δημοκρατικοί ολοκλήρωσαν την παρουσίαση της κατηγορίας κατά του Τραμπ προειδοποιώντας τη Γερουσία ότι αν δεν τον καταδικάσει, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Όπως σχολίασαν, η εισβολή στο Καπιτώλιο των οπαδών του Τραμπ, με τον τραγικό απολογισμό της απώλειας πέντε  ανθρώπινων ζωών, ήταν το αποκορύφωμα μιας προεδρίας γεμάτης ψέματα και βίαιες ρητορίες.

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση προς τους γερουσιαστές, οι οποίοι υπηρετούν τόσο ως ένορκοι όσο και ως μάρτυρες του φερόμενου «σοβαρού εγκλήματος» της υποκίνησης εξέγερσης, αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο Ντόναλντ Τραμπ, οι εννέα Δημοκρατικοί κήρυξαν τον Τραμπ «υπερβολικά ένοχο» για υποκίνηση των ταραχών της 6ης Ιανουαρίου.

«Αν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι απαράδεκτο, τι είναι τότε» είπε ο γερουσιαστής Τζέιμι Ράσκιν, ζητώντας από τους συναδέλφους του να σταθούν δίπλα του. «Αν δεν το θεωρείτε σήμερα αυτό σοβαρό έγκλημα και κακή συμπεριφορά, θέτετε ένα νέο, τρομερό πρότυπο για προεδρικό παράπτωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών, οι κατήγοροι του Τραμπ προσέφεραν έναν μεθοδικό απολογισμό της εκστρατείας του Τραμπ για πολλούς μήνες, προκειμένου να πείσει τους υποστηρικτές του ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί.

Όταν απέτυχαν όλες οι άλλες προσπάθειες ανατροπής της εκλογικής του ήττας, ο Τραμπ κάλεσε τους πιστούς υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον για διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου,. Ήταν η τελευταία του στάση.

Λίγες ώρες πριν συναντηθεί το Κογκρέσο για να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν εκείνη την ημέρα, ο Τραμπ προέτρεψε το πλήθος να «πολεμήσει σαν αν είναι στην κόλαση» και «να σταματήσει την κλοπή».

«Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ σηκώθηκε στο βάθρο, στις 6 Ιανουαρίου, ήξερε ότι πολλοί σε αυτό το πλήθος ήταν σε αναβρασμό, ήταν οπλισμένοι, ήταν έτοιμοι για βία»  δήλωσε ο Joe Neguse. «Ήταν μια εκρηκτική κατάσταση και το ήξερε».

Τη δεύτερη ημέρα παράθεσης των επιχειρημάτων τους, οι εισαγγελείς στράφηκαν στα λόγια των ίδιων των ταραχοποιών ως απόδειξη ότι ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση του Τραμπ.

Έπαιξαν αρκετά νέα βίντεο και επισήμαναν νομικά έγγραφα και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης στα οποία οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι ακολουθούσαν τις επιθυμίες του Τραμπ. «Μας κάλεσε εδώ», φωνάζει ένας από τους εισβολείς σε έναν αστυνομικό. «Θα είναι χαρούμενος», είπε ένας άλλος. «Παλεύουμε για τον Τραμπ».

«Δεν αποφεύγουν τα εγκλήματά τους, επειδή πίστευαν ότι ακολουθούσαν εντολές του αρχηγού τους», δήλωσε η Ντιάνα Ντεγκέτ, Δημοκρατική γερουσιαστής του Κογκρέσου. «Ήρθαν επειδή τους είπε».

Ο Τραμπ προκάλεσε σκόπιμα τη βία, πρόδωσε τον όρκο του για προστασία και υπεράσπιση του συντάγματος και του αμερικανικού λαού. Αμέσως μετά, ο Τραμπ «δεν έδειξε να μετανιώνει ή να αισθάνεται τύψεις» συνέχισαν οι κατήγροί του.

Ο απολογισμός ήταν τεράστιος, είπαν: πέντε θάνατοι, πολλαπλοί τραυματισμοί και ανυπολόγιστες συναισθηματικές πληγές. καταστροφή ενός εμβληματικού κτηρίου και μια διαρκής κηλίδα στην αμερικανική δημοκρατία.


Οι εισαγγελείς επέστρεφαν επανειλημμένα στην ιδέα ότι η βία ήταν «προβλέψιμη». Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μοτίβο που έδειξε ότι ο Τραμπ είχε υποκινήσει τη βία πολύ πριν από τις 6 Ιανουαρίου - επαινώντας μεταξύ άλλων, «και τις δύο πλευρές» μετά τη θανατηφόρα πορεία λευκών ακροδεξιών ομάδων στο Charlottesville της Βιρτζίνια το 2017. 

«Η 6η Ιανουαρίου ήταν το αποκορύφωμα των ενεργειών του προέδρου, όχι μια παρέκκλιση από αυτές» υποστήριξαν.

Με τη σειρά τους, οι εισαγγελείς παρέθεσαν τις τελευταίες τους στιγμές πριν την εισβολή που τους ανάγκασε να φυγαδευτούν. Ίσως και στην πιο δραματική στιγμή της δίκης μέχρι στιγμής, έπαιξαν σκληρό υλικό από κάμερες ασφαλείας και αποστολές της αστυνομίας που αποκάλυψαν πόσο κοντά ήρθαν στον μαινόμενο όχλο οι ηγέτες του έθνους.

Η υπεράσπιση Τραμπ

Όταν η νομική ομάδα του Τραμπ κληθεί να απαντήσει σήμερα είναι πιθανό να αρνηθεί ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για την ταραχή και ότι θα έθετε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για να τιμωρήσει για την απόφαση των εκλογών. Είναι σχεδόν βέβαιο δε, πως οι δικηγόροι του θα επικληθούν την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος.

Η υπεράσπιση θα έχει 16 ώρες για να παραθέσει τα επιχειρήματά της, σε διάστημα δύο ημερών, αν και δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλο αυτό το διάστημα. Ο Τραμπ απέρριψε από την πλευρά του μια πρόσκληση να καταθέσει ο ίδιος ενώ παραμένει ασαφές εάν θα κληθούν μάρτυρες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Μπάιντεν εξέφρασε αισιοδοξία ότι «ορισμένα μυαλά μπορεί να αλλάξουν».

Παρόλο που μερικοί Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν συγκινημένοι από την παρουσίαση των γεγονότων παραμένουν ασαφείς οι τελικές τους προθέσεις να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αγαπητοί μου συνάδελφοι, υπάρχει κάποιος πολιτικός ηγέτης σε αυτό το δωμάτιο που πιστεύει ότι εάν ποτέ η Γερουσία επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο, εκείνος θα σταματήσει να υποκινεί την βία;» είπε ο Ράσκιν.

«Θα στοιχηματίζατε υπέρ αυτού τη ζωή περισσότερων αστυνομικών; Θα στοιχηματίσατε την ασφάλεια της οικογένειάς σας; Θα στοιχηματίσατε το μέλλον της δημοκρατίας;».

Με πληροφορίες του Guardian/BBc/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ