Δίκη Τραμπ: Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής

Δίκη Τραμπ: Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής Facebook Twitter
EPA
0

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει κατά της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ για την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», στέλνοντας ένα μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του, λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Μακόνελ φαίνεται ότι εξανεμίζονται οι λιγοστές ελπίδες που είχαν οι Δημοκρατικοί να καταδικάσουν τον Τραμπ, αφού μοιάζει πλέον ακόμη πιο απίθανο να βρεθούν οι 17 ψήφοι που χρειάζονται από τους Ρεπουμπλικάνους ώστε να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Γερουσία.

Ο Μακόνελ εξήγησε ότι θεωρεί ότι η Γερουσία δεν έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει έναν πρώην πρόεδρο. «Δεδομένων αυτών των συμπερασμάτων, θα ψηφίσω υπέρ της απαλλαγής του», πρόσθεσε.

Δίκη Τραμπ: Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής Facebook Twitter
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ (EPA)

Οι Δημοκρατικοί καλούν τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Τζέιμι Μπάτλερ να καταθέσει

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι στη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύουν να καλέσουν ως μάρτυρα τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Τζέιμι Χερέρα Μπάτλερ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής τους, Τζέιμι Ράσκιν. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε μετά το αίτημα των κατηγόρων, η Γερουσία ψήφισε υπέρ της κλήσης μαρτύρων.

Η Μπάτλερ ήταν μία από τους 10 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον περασμένο μήνα ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη από τη Γερουσία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει λεπτομέρειες από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τέως πρόεδρος με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Κέβιν Μακάρθι, κατά τη διάρκεια της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο.

Ενώ οι βουλευτές κρύβονταν για να γλιτώσουν, ο Τραμπ φέρεται να απάντησε στον Μακάρθι, όταν εκείνος του ζήτησε τηλεφωνικά να καλέσει τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις βιαιοπραγίες: «Ε λοιπόν, Κέβιν, φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο οργισμένοι από εσάς σε ό,τι αφορά τις εκλογές».

Σύμφωνα πάντα με την Μπάτλερ, ο Τραμπ αρχικά αρνήθηκε ότι οι οπαδοί του εμπλέκονταν στην επίθεση, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για μέλη του αριστερού κινήματος Antifa, κάτι που ο Μακάρθι απέρριψε ως ψευδές.

Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν ζητήσει να ακούσουν τις καταθέσεις Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, όπως του Μακάρθι και του Τόμι Τάμπερβιλ. «Το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Μακάρθι είναι άλλη μια πανίσχυρη απόδειξη ότι ο Τραμπ ήταν με την πλευρά των ταραξιών που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο. Καταπάτησε κατάφωρα τον όρκο του να προστατεύει και να προασπίζεται το έθνος μας», ανέφερε στο Twitter ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ.

Ο Μακάρθι προκάλεσε την οργή του Τραμπ, καθώς αρχικά είπε ότι ο τέως πρόεδρος έφερε ευθύνη για την εισβολή στο Καπιτώλιο, όμως στη συνέχεια υπαναχώρησε, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο μεγιστάνας υποκίνησε την επίθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM