Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου

Δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για διαρροές πετρελαίου Facebook Twitter
EPA
0

Ολλανδικό δικαστήριο υποχρεώνει τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει αγρότες για την καταστροφή που προκάλεσαν τεράστιες διαρροές πετρελαίου.

Εφετείο στη Χάγη απέρριψε τα επιχειρήματα της Shell ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν παρείχε επαρκείς αποδείξεις για αυτό. Το δικαστήριο διέταξε τη θυγατρική της Shell στη Νιγηρία να αποζημιώσει τους αγρότες για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας των διαρροών στα χωριά Goi και Oruma, το 2004 και το 2005. Το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Επίσης, το δικαστήριο διέταξε ότι η μητρική εταιρεία και η θυγατρική της πρέπει να τοποθετήσουν εξοπλισμό προειδοποίησης στους αγωγούς στην Oruma, προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική ζημιά σε περίπτωση άλλης διαρροής.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Shell Νιγηρίας δεν έχει κάνει αρκετά για τον καθορισμό του εδάφους γύρω από τις περιοχές της διαρροής. Οι αγρότες που διεκδικούσαν αποζημίωση υποστηρίζουν ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου από τον αγωγό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η εταιρεία είχε εγκαταστήσει τα κατάλληλα συστήματα ανίχνευσης.

«Επιτέλους, λίγη δικαιοσύνη για τους Νιγηριανούς που υποφέρουν από τις συνέπειες του πετρελαίου της Shell», δήλωσε ο Έρικ Ντου, ένας από τους ενάγοντες. «Αυτή η ετυμηγορία φέρνει ελπίδα για το μέλλον στους ανθρώπους στο Δέλτα του Νίγηρα», συμπλήρωσε. Ο πατέρας του Ντου ήταν ένας από τους ενάγοντες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. 

Το εφετείο της Χάγης έκρινε το 2015 ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία των ολλανδικών δικαστηρίων, επτά χρόνια μετά την πρώτη μήνυση τεσσάρων αγροτών και έπειτα από τη διαμάχη για το αν η μητρική εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις ενέργειες της θυγατρικής της στη Νιγηρία.

«Αυτά είναι φανταστικά νέα για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Ντόναλντ Πολς, επικεφαλής της Friends of the Earth Netherlands, οργάνωσης που στήριξε τους ενάγοντες. «Σημαίνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάλουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Shell Νιγηρίας με ανακοίνωση επανέλαβε το επιχείρημα πως οι διαρροές έγιναν λόγω σαμποτάζ και εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση. «Σαμποτάζ, κλοπή αργού πετρελαίου και παράνομη διύλιση αποτελούν μεγάλη πρόκληση στο Δέλτα του Νίγηρα», ανέφερε η ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι «όπως όλα τα υπό τη Shell εγχειρήματα παγκοσμίως, είμαστε αφοσιωμένοι στη λειτουργία με ασφάλεια και την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος».

Το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρεία απέδειξε ότι μια τρίτη διαρροή οφειλόταν σε σαμποτάζ, στο χωριό Ikot Ada Udo, αλλά δεν αποφάσισε αν η Shell είναι υπεύθυνη για τη ζημιά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM