Διχασμένο το Die Linke για το Grexit - Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βάγκενκνεχτ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Διχασμένο το Die Linke για το Grexit - Αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις Βάγκενκνεχτ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ Facebook Twitter
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ. EPA/PETER ENDIG
3

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δηλώσεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά (Die Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία σε σημερινή της συνέντευξη υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα έχει κάποια προοπτική εντός της ευρωζώνης θα το αποφασίσει σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν η Ελλάδα βλέπει την παραμονή στο ευρώ πολύ σκληρή για την οικονομία της, θα πρέπει να αποφασίσει ανάλογα, ενώ σημείωσε πως κάποια στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομική ανάκαμψη εκτός του στενού αυτού κορσέ θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ευκολότερη.

H επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια προσωπικά τάσσονταν ανέκαθεν κατά του Grexit, ενώ οι απόψεις της Βάγκενκνεχτ είναι προσωπικές.


«Η άποψη της κ. Βάγκενκνεχτ και ίσως και κάποιων άλλων αριστερών στην Ευρώπη, ότι ίσως να ήταν προτιμότερη η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν ισχύει γενικά για το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς "Die Linke". Ήμασταν πάντοτε εναντίον της λύσης αυτής. H άποψη αυτή είναι η προσωπική άποψη της Σάρα Βάγκενκνεχτ και μεμονωμένων αριστερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η άποψη του κόμματός μας ήταν πάντοτε κατά του Grexit. Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έκανε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο εύκολη αν εισαχθεί ένα εθνικό νόμισμα», τόνισε η Τσίμερ, και πρόσθεσε:


«Συμμερίζομαι βεβαίως την άποψη ότι η πολιτική της αυστηρότατης λιτότητας δεν είναι η ενδεδειγμένη και ότι απαιτείται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία αρνείται ο κ. Σόιμπλε. Η κατάσταση όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν επιτρέπει την έξοδο από την ευρωζώνη, διότι αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή οικονομία. Η έξοδος από το ευρώ θα επηρέαζε ιδίως τους φτωχότερους των φτωχών σε αυτές τις χώρες, και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως και με τον συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μπορεί μεν κανείς να συζητήσει γύρω από τέτοια θέματα θεωρητικά, αλλά πιστεύουμε ότι το Grexit θα ήταν η απολύτως λανθασμένη λύση για την Ελλάδα και δεν θα την πρότεινα».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της Βάγκενκνεχτ προκάλεσαν και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 16 Δεκεμβρίου, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Die Linke ενώ παράλληλα μίλησε στο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο. «Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του "Die Linke", όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του; Συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση και, αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή του; Καταδικάζει η Κυβέρνηση τη θέση που διατύπωσε το "Die Linke" στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς; Σε κάθε περίπτωση να υποθέσουμε πως το "Die Linke" ανήκει πλέον στους "ακραίους κύκλους της Ευρώπης, στους προδότες και τους ανόητους", όπως πολλάκις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει;», ρωτά η ΝΔ.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ