Διαπραγματευόταν μυστικά ο Γκρούεφσκι την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΑ;

Διαπραγματευόταν μυστικά ο Γκρούεφσκι την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΑ; Facebook Twitter
0

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι διαπραγματευόταν, μυστικά, την αλλαγή της «συνταγματικής ονομασίας» της χώρας, παρά τα όσα διακήρυττε δημόσια για την υπεράσπισή του και την εικόνα του «θεματοφύλακα» του ονόματος που έντεχνα καλλιέργησε στο εσωτερικό και την οποία, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκε, πολιτικά.
Ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποίησε σήμερα, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνομιλία, πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάφελφος του Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες), σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.


Στη συνομιλία, ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται να ενημερώνει τους συνομιλητές του ότι έχει έρθει στα Σκόπια κάποιος από την Ελλάδα, ο οποίος πρέπει να ετοιμάσει μία συνάντηση μεταξύ του Σάσο Μιγιάλκοφ και ενός «διαμεσολαβητή» από την Ελλάδα το όνομα του οποίου, όπως λέει ο κ. Γκρούεφσκι, ξεκινάει από Α. σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Γκρούεφσκι ζητά τη γνώμη τού κ. Μιλόσοσκι για τις θέσεις πρέπει να εκφράσει ο κ. Μιγιάλκοφ και πώς να χειριστεί το θέμα της συνάντησης. Ο κ. Μιλόσοσκι φέρεται να λέει πως ο κ. Μιγιάλκοφ θα μπορούσε να προτείνει μία δαιδαλώδη ονομασία του τύπου «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Άνω ή Βόρεια)», η οποία, όπως λέει, δεν βλάπτει και πολύ τα Σκόπια και ίσως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που εν μέρει μπορεί να τη δικαιολογήσει ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή γνώμη της Ελλάδας.


Ο κ. Μιλόσοσκι λέει ακόμη ότι μία τέτοια ονομασία συμφέρει τα Σκόπια, καθώς η παρένθεση (Άνω ή Βόρεια) θα «ξεχαστεί» απ΄όλους σε μερικά χρόνια και θα μείνει μόνο η ονομασία «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι επισημαίνει ότι όχι μόνον η ΠΓΔΜ, αλλά και η Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται με την εικόνα της ως χώρα, επιθυμεί να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Ακόμη, ο κ. Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας δεν γινόταν από τους θεσμικούς εκπροσώπους, παρά παρασκηνιακά και από εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ.


Τέλος, ο κ. Ζάεβ ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμη συνομιλίες του κ. Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησής του για το θέμα του ονόματος, τις οποίες, για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα δημοσιοποιήσει για να μην πληγούν τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι σημερινές δημοσιοποιήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών από την πλευρά της αντιπολίτευσης εντάσσονται στο πλαίσιο των αποκαλύψεών της, που διαρκούν εδώ και τρεισήμισι μήνες, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συνταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας.


Ο κ. Ζάεβ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιεί η αντιπολίτευση αύριο στα Σκόπια και γνωστοποίησε ότι οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι την πτώση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε. Στο διάστημα αυτό, η αντιπολίτευση, όπως ανέφερε ο κ. Ζάεβ, θα διακόψει προσωρινά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών.
Στο μεταξύ, για εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών της χώρας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα του ονόματος που δημοσιοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.


«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι και αυτή η κυβέρνηση είναι εννέα χρόνια στην εξουσία. Αν θέλαμε να αλλάξουμε το όνομα της χώρας, θα το είχαμε κάνει. Αλλά προφανώς, αυτό δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, το SDSM είναι αυτό που άλλαξε το όνομά της χώρας, δύο χρόνια με το που ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 1992. Το 1994, χειραγωγώντας τους πολίτες και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα, αποδέχθηκε να αποκαλούμαστε "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", λέγοντας ψέματα στον λαό ότι η ονομασία αυτή θα είναι μόνο για δύο μήνες» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel» , αμέσως μετά τις συνομιλίες που δημοσιοποίησε ο Ζόραν Ζάεβ.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και πως η δουλειά τής κυβέρνησης είναι να συζητά και να επιδιώκει λύση στο θέμα του ονόματος, υπενθυμίζοντας ότι με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, είχε δέκα συναντήσεις, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Διεθνή / Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επεκτείνουν σημαντικά τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας — από τις εταιρείες Rosneft και Lukoil μέχρι το υγροποιημένο φυσικό αέριο
LIFO NEWSROOM
Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM