Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δοκιμασία» για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Δοκιμασία» για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ Facebook Twitter
0

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτελούν «δοκιμασία» για τις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε χθες Κυριακή ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Όσο περισσότερα διακυβεύονται, τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη», σημείωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. Όμως, «όσο σθεναρές κι αν είναι, οι πεποιθήσεις μας δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσουν να βυθιστούμε στη βία (...) Είναι ώρα να ηρεμήσουμε».

Κάλεσε να «πέσει η θερμοκρασία» της πολιτικής ζωής, που τόνισε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε «πεδίο φονικής μάχης».

«Θέλω να σας μιλήσω απόψε για την ανάγκη να πέσει η θερμοκρασία της πολιτικής μας ζωής», ήταν η φράση με την οποία επέλεξε να αρχίσει το διάγγελμά του, την επομένη της απόπειρας κατά της ζωής του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του από νεαρό ένοπλο στην Πενσιλβάνια, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας αφού σκότωσε έναν παριστάμενο, τραυμάτισε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποστηρικτές του ανοίγοντας πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι.

Η απόπειρα «καλεί όλους μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως ευτυχώς ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Το διάγγελμα ακολούθησε την απόφαση του κ. Μπάιντεν και της εκστρατείας του να αναβληθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις και να αποσυρθούν εσπευσμένα τηλεοπτικά πολιτικά μηνύματα τα οποία καταφέρονταν εναντίον του κ. Τραμπ, τον οποίο ο αρχηγός του κράτους έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα «απειλή» για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, με διάρκεια μικρότερη από επτά λεπτά, είχε σκοπό να τονίσει το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η (πολιτική) βία να γίνει κοινοτοπία» και ότι πρέπει να τερματιστεί το «μίσος» στη χώρα.

«Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα είναι πλέον υπερβολικά οξεία. Είναι καιρός να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό», τόνισε.

Επρόκειτο για μόλις το τρίτο επίσημο διάγγελμα του κ. Μπάιντεν από το Οβάλ γραφείο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021. Τα προηγούμενα δύο αφορούσαν τους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία και τη συμφωνία που έκλεισε με τους Ρεπουμπλικάνους για το όριο του δημόσιου χρέους.

Οι φονικές επιθέσεις με τη χρήση όπλων είναι καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ· η πολιτική βία είναι αρκετά πιο ασυνήθιστη μεν, αλλά όχι ακριβώς σπάνια. Τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί, αρκετοί άλλοι επέζησαν έπειτα από απόπειρες κατά της ζωής τους. Αρκετοί υποψήφιοι για την προεδρία έχουν επίσης γίνει στόχοι επιθέσεων, ορισμένων μοιραίων.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Παράνομη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, δηλώνει δικαστής

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

Ο δικαστής στην απόφασή του ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ξεπερνούν τα όρια της νομικής του εξουσίας και παραβιάζουν τη Δέκατη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Διεθνή / Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε εκ των προτέρων – Οι συνομιλίες με Τραμπ και το παρασκήνιο της απόφασης για πλήγμα στα πυρηνικά
LIFO NEWSROOM
Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Διεθνή / Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Η επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο της Κολομβίας από 15χρονο συγκλονίζει τη χώρα και αναδεικνύει τη σκοτεινή πραγματικότητα της στρατολόγησης παιδιών από εγκληματικές οργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM