Deutsche Welle: «Χαμένοι της ιστορίας οι Παλαιστίνιοι»

Deutsche Welle: «Χαμένοι της ιστορίας οι Παλαιστίνιοι» Facebook Twitter
DW
0

Ολέθριες συνέπειες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναμένεται να έχει η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ μαζί με τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά και τα υψίπεδα του Γκολάν, το 1967, στον λεγόμενο Πόλεμο των 6 ημερών.

Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνεί η πλειοψηφία των αναλυτών και εμπειρογνωμόνων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μια περιοχή βεβαρημένη λόγω του εμφυλίου στη Συρία.

Πίσω από την απόφαση ο εβραίος γαμπρός του Τραμπ

Για τον ειδικό σε θέματα Εγγύς Ανατολής Μίχαελ Λίντερς, αυτή είναι η δεύτερη λανθασμένη απόφαση του αμερικανού προέδρου μετά την καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση ισχυρών εβραϊκών λόμπι στην Ουάσιγκτον.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν ιδιαίτερα δαπανηρός. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης που υπήρξε ποτέ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λέγεται Σέλντον Άντελσον, πάμπλουτος από τα καζίνα που διατηρεί στη Νεβάδα. Έδωσε στον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ πάνω από 100 εκ. δολάρια.

Αυτός κι άλλοι μεγιστάνες του πλούτου ζητούσαν ακριβώς αυτό από την αμερικανική κυβέρνηση, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να εμποδίσει πάση θυσία τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».


Ο Μίχαελ Λίντερς προσθέτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή, όχι και τόσο γνωστή. Ότι ο αμερικανός πρόεδρος εμπιστεύτηκε το θέμα αυτό στον γαμπρό του, τον εβραίο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος συγκρότησε επιτροπή εμπειρογνώμων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τρεις ορθόδοξοι Εβραίοι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέβιντ Φρίντμαν, ένθερμος υποστηρικτής του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος.

Αναμένονται βίαιες μεταβολές 

Οι εποικισμοί έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί ενιαίος χώρος για τη δημιουργία κράτους των Παλαιστινίων. «Δεν πρόκειται να συσταθεί ένα τέτοιο κράτος», προβλέπει ο Λίντερς.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι οι χαμένοι της ιστορίας σε αυτήν την αντιπαράθεση με το Ισραήλ». Χαμένη όμως θεωρείται και η υπόθεση της όποιας ειρηνευτικής προοπτικής στην ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή. Διότι, όπως υπενθυμίζει ο γερμανός ειδικός, ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, στο Ιράκ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασταθής, η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η Σ. Αραβία αναζητά τη διένεξη με το Ιράν.


«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον στην περιοχή. Ανεξαρτήτως του πως τοποθετείται κανείς στο Παλαιστινιακό, δεν είναι δυνατόν οι Ισραηλινοί να εξουσιάζουν μονίμως τους Παλαιστίνιους και εκείνοι να μην έχουν προοπτική συγκρότησης κρατικής δομής. Η απόφαση Τραμπ θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Κάποια στιγμή, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, θα οδηγήσει σε βίαιες μεταβολές».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM