Deutsche Welle: «Χαμένοι της ιστορίας οι Παλαιστίνιοι»

Deutsche Welle: «Χαμένοι της ιστορίας οι Παλαιστίνιοι» Facebook Twitter
DW
0

Ολέθριες συνέπειες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή αναμένεται να έχει η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ μαζί με τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά και τα υψίπεδα του Γκολάν, το 1967, στον λεγόμενο Πόλεμο των 6 ημερών.

Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνεί η πλειοψηφία των αναλυτών και εμπειρογνωμόνων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μια περιοχή βεβαρημένη λόγω του εμφυλίου στη Συρία.

Πίσω από την απόφαση ο εβραίος γαμπρός του Τραμπ

Για τον ειδικό σε θέματα Εγγύς Ανατολής Μίχαελ Λίντερς, αυτή είναι η δεύτερη λανθασμένη απόφαση του αμερικανού προέδρου μετά την καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση ισχυρών εβραϊκών λόμπι στην Ουάσιγκτον.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν ιδιαίτερα δαπανηρός. Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης που υπήρξε ποτέ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λέγεται Σέλντον Άντελσον, πάμπλουτος από τα καζίνα που διατηρεί στη Νεβάδα. Έδωσε στον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ πάνω από 100 εκ. δολάρια.

Αυτός κι άλλοι μεγιστάνες του πλούτου ζητούσαν ακριβώς αυτό από την αμερικανική κυβέρνηση, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να εμποδίσει πάση θυσία τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».


Ο Μίχαελ Λίντερς προσθέτει μια ενδιαφέρουσα πτυχή, όχι και τόσο γνωστή. Ότι ο αμερικανός πρόεδρος εμπιστεύτηκε το θέμα αυτό στον γαμπρό του, τον εβραίο Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος συγκρότησε επιτροπή εμπειρογνώμων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τρεις ορθόδοξοι Εβραίοι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέβιντ Φρίντμαν, ένθερμος υποστηρικτής του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος.

Αναμένονται βίαιες μεταβολές 

Οι εποικισμοί έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί ενιαίος χώρος για τη δημιουργία κράτους των Παλαιστινίων. «Δεν πρόκειται να συσταθεί ένα τέτοιο κράτος», προβλέπει ο Λίντερς.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι οι χαμένοι της ιστορίας σε αυτήν την αντιπαράθεση με το Ισραήλ». Χαμένη όμως θεωρείται και η υπόθεση της όποιας ειρηνευτικής προοπτικής στην ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή. Διότι, όπως υπενθυμίζει ο γερμανός ειδικός, ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, στο Ιράκ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασταθής, η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η Σ. Αραβία αναζητά τη διένεξη με το Ιράν.


«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον στην περιοχή. Ανεξαρτήτως του πως τοποθετείται κανείς στο Παλαιστινιακό, δεν είναι δυνατόν οι Ισραηλινοί να εξουσιάζουν μονίμως τους Παλαιστίνιους και εκείνοι να μην έχουν προοπτική συγκρότησης κρατικής δομής. Η απόφαση Τραμπ θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Κάποια στιγμή, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, θα οδηγήσει σε βίαιες μεταβολές».

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ