Δεκάδες ευρωβουλευτές θα παρευρεθούν στο Budapest Pride, αψηφώντας την απαγόρευση του Ορμπάν

Δεκάδες ευρωβουλευτές θα παρευρεθούν στο Budapest Pride, αψηφώντας την απαγόρευση του Ορμπάν Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Δεκάδες ευρωβουλευτές προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη μεγάλη παρέλαση Pride στη Βουδαπέστη στις 28 Ιουνίου, αψηφώντας την προσπάθεια του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να απαγορεύσει τη συγκέντρωση.

Σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εκπρόσωποι των φιλελεύθερων, σοσιαλιστικών και Πράσινων ομάδων δεσμεύτηκαν ότι θα ταξιδέψουν στην ουγγρική πρωτεύουσα για να δείξουν αλληλεγγύη προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της χώρας.

«Η αγάπη δεν μπορεί να απαγορευτεί και επομένως ούτε και το Pride»

Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καράτσονι, επεσήμανε ότι η παρέλαση θα διεξαχθεί ως δημοτική εκδήλωση και γιορτή της ελευθερίας και, συνεπώς, δεν απαιτούνται άδειες από τις αρχές, παρακάμπτοντας έτσι τον νόμο που επιτρέπει στην αστυνομία να μπλοκάρει ΛΟΑΤΚΙ πορείες. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «σε αυτή την πόλη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας, ούτε η ελευθερία ούτε η αγάπη μπορούν να απαγορευτούν και επομένως ούτε το Budapest Pride».

Η Ιρατξέ Γκαρθία Πέρες, επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, απευθύνθηκε στην ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λέγοντας, «σας βλέπουμε, σας ακούμε και στις 28 Ιουνίου θα παρελάσουμε μαζί σας, περήφανοι και δυνατοί».

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνκε Στρικ, η οποία ηγήθηκε πρόσφατης αποστολής ευρωβουλευτών στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι εκείνη και εβδομήντα συνάδελφοί της θα παρευρεθούν στη Βουδαπέστη. «Εμείς θα κάνουμε αυτό που η Επιτροπή δεν τόλμησε. Θα πάμε στο Pride και θα δείξουμε στον ουγγρικό λαό ότι δεν είναι μόνος του».

Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα, παρών στο Pride αναμένεται να είναι και ο δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χάλσεμα, μαζί με έναν αναπληρωτή υπουργό της ολλανδικής κυβέρνησης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αν ο ουγγρικός νόμος συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, Μάικλ ΜακΓκραθ, εξετάζει κατά πόσον ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει τις ΛΟΑΤΚΙ παρελάσεις συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις προβλέψεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο ΜακΓκραθ τόνισε πως «η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη».

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει ήδη προσφύγει νομικά κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο του 2021 που απαγορεύει την προβολή ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου σε σχολεία και σε τηλεοπτικό χρόνο υψηλής τηλεθέασης.

Μεγάλη νομική βαρύτητα είχε η πρόσφατη γνώμη του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έκρινε ότι ο ουγγρικός νόμος βασίζεται στην προκατάληψη ότι οι ζωές των ομοφυλόφιλων και των μη cisgender ανθρώπων έχουν λιγότερη αξία. Το Δικαστήριο ακολουθεί συχνά τις εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα στις τελικές του αποφάσεις.

Από την πλευρά του Fidesz, η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας Πατριώτες για την Ευρώπη Κίνγκα Γκαλ χαρακτήρισε τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο αναμενόμενη επίθεση και την περιέγραψε ως «κυνήγι μαγισσών και υστερία» κατά της Ουγγαρίας.

Ευρωβουλευτές της άκρας δεξιάς και εθνικιστικών κομμάτων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Ορμπάν. Η Κριστίν Άντερσον του γερμανικού AfD δήλωσε, «όπου εσείς βλέπετε σκάνδαλο, εγώ βλέπω λογική» και κατηγόρησε την Επιτροπή ότι έχει στήσει μια «Ιερά Εξέταση».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν: Συμμαχία με τους Κούρδους για πολιτική επιβίωση στην Τουρκία

Ανάλυση / Το μεγάλο ρίσκο του Ερντογάν: Συμμαχία με τους Κούρδους για πολιτική επιβίωση στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί ιστορική προσέγγιση με τους Κούρδους και τον Οτσαλάν, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη σύγκρουση με το PKK και να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση - Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ρίσκα για το μέλλον της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Μου Ντενγκ: Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Ταϊλάνδης έγινε ενός και χιλιάδες γιόρτασαν τα γενέθλια της 

Διεθνή / Μου Ντενγκ: Ο πυγμαίος ιπποπόταμος της Ταϊλάνδης έγινε ενός και χιλιάδες γιόρτασαν τα γενέθλια της 

Το αξιολάτρευτο ζώο - φαινόμενο των social media απόλαυσε τα γενέθλιά του με τούρτα φρούτων, φανατικούς θαυμαστές και μια φαντασμαγορική γιορτή στον ζωολογικό κήπο Khao Kheow
LIFO NEWSROOM
Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM