Στο πλαίσιο της επιβολής των δασμών Τραμπ, με μόλις τρεις ημέρες να απομένουν πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου που έθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συνεχίζουν τις συνομιλίες για μια πρόχειρη εμπορική συμφωνία που θα καθυστερήσει την επίλυση των πιο δύσκολων εμπορικών διαφορών τους.
Η ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα από τους δασμούς Τραμπ έως και 50% που έχει απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ. Αυτή είναι μία από τις λίγες συμφωνίες που επιδιώκει να ολοκληρώσει η κυβέρνησή του έως την Τετάρτη.
Παρότι ενδέχεται να είναι περιορισμένης εμβέλειας, η απόφαση του Τραμπ να ακολουθήσει μονομερή πολιτική στο εμπόριο, παραβλέποντας τους παγκόσμιους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από δεκαετίες αμερικανικής εμπορικής πολιτικής.
ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν παραδοσιακά σύμμαχοι υπέρ του συστήματος πολυμερών εμπορικών κανόνων του ΠΟΕ. Ωστόσο, οι πρόσφατες διαφωνίες τους για την αντιμετώπιση της Κίνας, την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την επίλυση εμπορικών διαφορών δυσχεραίνουν την πρόοδο.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Αυτή η στρατηγική είναι οικονομικά παράλογη. Δεν βοηθά ούτε την αμερικανική ούτε την ευρωπαϊκή οικονομία, ούτε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες».
Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει να ανακοινώσει νέους δασμούς ή εμπορικές συμφωνίες μέχρι την Τετάρτη, με τους νέους φόρους να τίθενται σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Τα αποτελέσματα της εμπορικής διπλωματίας του Τραμπ είναι έως τώρα περιορισμένα. Μόλις δύο συμφωνίες έχουν ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο: με το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η στρατηγική του βασίζεται σε βασικό δασμό 10% για όλες τις εισαγωγές, με επιπλέον χρεώσεις για συγκεκριμένα προϊόντα ανά χώρα. Αυτό καταργεί την αρχή του «πλέον ευνοούμενου κράτους» του ΠΟΕ, προκαλώντας αβεβαιότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένεται να δουν αυξήσεις τιμών σε ηλεκτρονικά, ρούχα, υποδήματα και έπιπλα.
Παρά τις διαφορές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται πρόχειρη συμφωνία «κατ’ αρχήν», αποφεύγοντας τις υψηλότερες χρεώσεις σε ευαίσθητα προϊόντα όπως τα φάρμακα. Η Ουάσινγκτον ζητά εξαίρεση για τους Αμερικανούς χαλυβουργούς από τον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα. Εντός της Ε.Ε., η Γερμανία τάσσεται υπέρ ταχείας συμφωνίας, ενώ η Γαλλία προτιμά πιο σκληρή στάση. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να «παίξουν με τον χρόνο», καθώς ο Τραμπ αντιμετωπίζει εκλογές σε 16 μήνες, ενώ εκείνοι όχι πριν το 2029.
Η στρατηγική του Τραμπ για υψηλούς δασμούς ενδέχεται να ενισχύσει την παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά προκαλεί ανησυχία για αστάθεια και απώλεια δισεκατομμυρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ. Οι συμφωνίες που επιδιώκει ο Τραμπ είναι πρόχειρες, μόλις λίγων σελίδων, σε αντίθεση με τις πολυσέλιδες, λεπτομερείς συμφωνίες της προηγούμενης δεκαετίας, όπως η USMCA.
Η Ε.Ε. ανησυχεί ότι αυτή η προσέγγιση ενισχύει τις παγκόσμιες διαιρέσεις και απομακρύνει τις ΗΠΑ από πιθανές κοινές πρωτοβουλίες κατά της Κίνας. Παρότι συμμερίζεται κάποιες ανησυχίες για το Πεκίνο, η Ευρώπη προτιμά συντονισμένες πολυμερείς ενέργειες και όχι μονομερείς πιέσεις.
Σύμφωνα με ειδικούς, το πραγματικό ζητούμενο του Τραμπ είναι πολιτικό: «Θέλει να πει “έκανα τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη”. Το περιεχόμενο λίγη σημασία έχει σε σχέση με την εικόνα του “νικητή”».
Με πληροφορίες από Washington Post