Δανία: Οι γιατροί αντιδρούν και ζητούν να γίνονται οι τελετουργικές περιτομές στα νοσοκομεία

Δανία: Οι γιατροί αντιδρούν και ζητούν να γίνονται οι τελετουργικές περιτομές στα νοσοκομεία Facebook Twitter
Δανία: Οι γιατροί αντιδρούν και ζητούν να γίνονται οι περιτομές στα νοσοκομεία
0

Οι γιατροί στη Δανία επιμένουν ότι οι περιτομές πρέπει να γίνονται στα νοσοκομεία και όχι με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι δεν θα απαγορεύσει το τελετουργικό της περιτομής των αγοριών στη Δανία, παρά τις αντιδράσεις από τον ιατρικό και πολιτικό κόσμο.

Σημερινά στοιχεία, από τις υγειονομικές αρχές, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι από το 2015 έχουν υπάρξει περίπου 200 περιπτώσεις αγοριών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρές επιπλοκές μετά τη διαδικασία.

«Μόλις σήμερα είχαμε μια επιπλοκή λόγω της περιτομής. Την περασμένη Παρασκευή υπήρχε μια άλλη περίπτωση. Εκτιμώ ότι κάθε μήνα έχουμε εδώ περίπου δύο σοβαρές επιπλοκές μετά από περιτομές», δήλωσε ο Torsten Lauritsen, επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο Rigshospitalet, της Κοπεγχάγης, στο TV2 News.

Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι κατά την τελευταία πενταετία έχουν καταγραφεί συνολικά 212 νοσηλείες που περιλαμβάνουν «επιπλοκές μετά την περιτομή».

Ο Lauritsen είπε ότι το πρωταρχικό πρόβλημα είναι ότι οι περιτομές δεν πραγματοποιούνται υπό ασφαλείς συνθήκες. Συχνά κόβεται πάρα πολύ δέρμα ή έχει κοπεί η κεφαλή του πέους.

«Αυτά δεν είναι μόνο προβλήματα αισθητικά. Είναι σοβαρές επιπλοκές», δήλωσε  ενώ πρόσθεσε ότι «Είναι απελπιστικό να βλέπουμε αυτά τα μικρά αγόρια να εμφανίζονται με ένα πέος που έχει μέρος ακρωτηριασμένο ή να λείπει το δέρμα. Είναι αποκαρδιωτικό και άσκοπο».

Σύμφωνα με την πολιτεία, περίπου 2.000 αγόρια υποβάλλονται κάθε χρόνο σε περιτομή στη Δανία.

Η αντίστοιχη διαδικασία για τα κορίτσια έχει απαγορευτεί στη χώρα από τις αρχές του 2000 και υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, αποτελεί αδίκημα για τον δανέζικο νόμο να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό για να υποβάλλει την κόρη του σε κλειτοριδεκτομή ακόμα και αν στη χώρα όπου τελεστεί η διαδικασία είναι νόμιμη.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Δανία αποκάλυψε το Σεπτέμβριο ότι δεν θα απαγορεύσει την τελετουργία της περιτομής στα αγόρια, παρά τις αντιδράσεις.

Το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στο Κοινοβούλιο αύριο, μετά από πρόταση πολιτών σχετικά με τον καθορισμό ενός ελάχιστου ορίου ηλικίας 18 ετών για όλες τις περιτομές, που δεν είναι απαραίτητες και για λόγους που σχετίζονται με την υγεία.

Αρκετές ιατρικές οργανώσεις αποχώρησαν από την ομάδα εργασίας που είχε αναλάβει να εκπονήσει μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τη μη ιατρική περιτομή.

«Αυτό είναι βαθιά προβληματικό. Το κύριο μέλημά μας είναι ότι τα τοπικά αναισθητικά δεν επαρκούν για να διασφαλίσουμε ότι το παιδί δεν θα αισθανθεί πόνο», δήλωσε ο Joachim Hoffmann-Petersen, επικεφαλής της ένωσης αναισθησιολόγων στη Δανία, στο DR Nyheder.

«Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν σε ανώδυνες επεμβάσεις και, για να τηρηθεί αυτό, πρέπει να εξομοιώθεί η τελετουργική περιτομή με την ιατρική περιτομή» επισήμανε.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, υποστήριξε ο Hoffmann-Petersen, είναι να πραγματοποιηθεί η διαδικασία σε νοσοκομείο και υπό ολική αναισθησία.

Ο Lars Lund, ο επικεφαλής της εθνικής ουρολογικής ένωσης, Dansk Urologisk Selskab, επισήμανε επίσης την ίδια άποψη, προσθέτοντας ότι η εκτέλεση της διαδικασίας στα νοσοκομεία μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

«Μπορούμε να έχουμε θεραπεία γονιμότητας, θεραπεία στειρότητας και αποστειρώσεις στο σύστημα δημόσιας υγείας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να το κάνουμε και αυτό», δήλωσε στον DR Nyheder.

Ενώ η τελετουργική περιτομή δεν γίνεται στα νοσοκομεία, άλλες χειρουργικές επεμβάσεις πέους γίνονται. Πάντα υπό ολική  αναισθησία εάν το παιδί είναι κάτω των 15 ετών για να διασφαλιστεί η ακινησία και να μειωθεί η πιθανότητα λάθους.

Με πληροφορίες του cphpost.dk

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM