Δανία: Αλλαγή στάσης από την Κοπεγχάγη - Εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία

Δανία: Αλλαγή στάσης από την Κοπεγχάγη - Εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση επιτροπής για να εξετάσει τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού από τη Συρία παιδιών που είναι Δανοί πολίτες, οι γονείς των οποίων είναι τζιχαντιστές, μετά μια αντιπαράθεση για το θέμα αυτό που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σημειώνεται ότι η Δανία ήταν μέχρι πρόσφατα αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού.

Ο στόχος της επιτροπής, η οποία θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στις 15 Μαΐου, είναι «τα παιδιά από γονείς που είναι Δανοί πολίτες να μπορούν να πάνε στη Δανία το συντομότερο δυνατόν», εξήγησε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών που ανησυχεί για την αύξηση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεκαεννέα παιδιά Δανών γονέων ή γεννημένα στη Δανία, ηλικίας από ενός έως 14 ετών, βρίσκονται σήμερα στους καταυλισμούς Αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις.

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών επηρέασε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε σημείο που ανάγκασαν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε μια παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Megafon που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 62% των Δανών τάσσεται πλέον υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών. Πριν από δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Voxmeter.

Στα μέσα Μαρτίου, η μη κυβερνητική οργάνωση "Repatriate the Children", που υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών, υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι «θέτει σε κίνδυνο» τη ζωή των παιδιών.

«Οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας είναι κακές και υπάρχει μια γενικευμένη έλλειψη βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, υγειονομικής περίθαλψης και πόσιμου νερού. Αυτό πλήττει τα παιδιά, τα οποία σε αντίθεση με τους γονείς τους δεν ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάσταση, που είναι ιδιαίτερα σκληρή», αιτιολόγησε η διπλωματία της Δανίας.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν επανέλαβε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων τους.

«Είμαστε πάντα της άποψης ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στη Δανία δεν πρέπει να βοηθηθούν από την κυβέρνηση της Δανίας ή από άλλους να επιστρέψουν στη Δανία», δήλωσε.

Σχεδόν 43.000 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, άνδρες στις φυλακές, γυναίκες και παιδιά στους καταυλισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Μεταξύ αυτών υπάρχουν περίπου 27.500 ξένοι ανήλικοι.

Ενώ οι θέσεις διίστανται στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του «να κάνει τα πάντα» για τον επαναπατρισμό σχεδόν 30 παιδιών που είναι Βέλγοι πολίτες από τη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM