Δανία: Αλλαγή στάσης από την Κοπεγχάγη - Εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία

Δανία: Αλλαγή στάσης από την Κοπεγχάγη - Εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση επιτροπής για να εξετάσει τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού από τη Συρία παιδιών που είναι Δανοί πολίτες, οι γονείς των οποίων είναι τζιχαντιστές, μετά μια αντιπαράθεση για το θέμα αυτό που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σημειώνεται ότι η Δανία ήταν μέχρι πρόσφατα αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού.

Ο στόχος της επιτροπής, η οποία θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στις 15 Μαΐου, είναι «τα παιδιά από γονείς που είναι Δανοί πολίτες να μπορούν να πάνε στη Δανία το συντομότερο δυνατόν», εξήγησε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών που ανησυχεί για την αύξηση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεκαεννέα παιδιά Δανών γονέων ή γεννημένα στη Δανία, ηλικίας από ενός έως 14 ετών, βρίσκονται σήμερα στους καταυλισμούς Αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις.

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών επηρέασε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε σημείο που ανάγκασαν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε μια παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Megafon που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 62% των Δανών τάσσεται πλέον υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών. Πριν από δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Voxmeter.

Στα μέσα Μαρτίου, η μη κυβερνητική οργάνωση "Repatriate the Children", που υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών, υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι «θέτει σε κίνδυνο» τη ζωή των παιδιών.

«Οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας είναι κακές και υπάρχει μια γενικευμένη έλλειψη βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, υγειονομικής περίθαλψης και πόσιμου νερού. Αυτό πλήττει τα παιδιά, τα οποία σε αντίθεση με τους γονείς τους δεν ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάσταση, που είναι ιδιαίτερα σκληρή», αιτιολόγησε η διπλωματία της Δανίας.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν επανέλαβε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων τους.

«Είμαστε πάντα της άποψης ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στη Δανία δεν πρέπει να βοηθηθούν από την κυβέρνηση της Δανίας ή από άλλους να επιστρέψουν στη Δανία», δήλωσε.

Σχεδόν 43.000 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, άνδρες στις φυλακές, γυναίκες και παιδιά στους καταυλισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Μεταξύ αυτών υπάρχουν περίπου 27.500 ξένοι ανήλικοι.

Ενώ οι θέσεις διίστανται στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του «να κάνει τα πάντα» για τον επαναπατρισμό σχεδόν 30 παιδιών που είναι Βέλγοι πολίτες από τη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM