Το Charlie Hebdo με εξώφυλλο την Ελισάβετ: «Η Μέγκαν έφυγε γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει»

Το Charlie Hebdo με εξώφυλλο για την Ελισάβετ: «Η Μέγκαν έφυγε γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει» Facebook Twitter
0

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ, με αφορμή τη συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ και του Χάρι και τις αποκαλύψεις που έκανε το ζευγάρι στην Όπρα Γουίνφρεϊ.

Στο εξώφυλλο του τεύχους του περιοδικού που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η Μέγκαν Μαρκλ απεικονίζεται σε γελοιογραφία, πεσμένη στο έδαφος με τη βασίλισσα Ελισάβετ να βρίσκεται από πάνω της, πιέζοντάς τη στο λαιμό με το γόνατό της

Τη γελοιογραφία συνοδεύει ο τίτλος «Γιατί η Μέγκαν εγκατέλειψε το Μπάκιγχαμ», με το καρτούν της να απαντά «επειδή δεν μπορούσε πλέον να αναπνεύσει».

 

Η σκηνή που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, καθώς και η πρόταση που τη συνοδεύει «δεν μπορούσε να αναπνεύσει», παραπέμπουν στο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Μάιο του 2020 σε δρόμο της Μινεσότα και ενώ αστυνομικός τον πίεζε για οκτώ λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό, προκαλώντας του ασφυξία. Το έγκλημα που αποδόθηκε σε ρατσιστικά κίνητρα πυροδότησε ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας με πυρήνα το κίνημα Black Lives Matter. 

Στη συνέντευξή της στην Όπρα Γουίνφρεϊ, η Μέγκαν Μαρκλ κατήγγειλε πως είχε πληροφορηθεί μέσω του πρίγκιπα Χάρι, πως μέλη της βασιλικής οικογένειας ανησυχούσαν για το πόσο σκούρο θα ήταν το δέρμα του μωρού της, του Άρτσι, και φοβόντουσαν μήπως ήταν πολύ «σκοτεινό». Η Δούκισσα του Σάσσεξ δεν αποκάλυψε ποιοι είχαν εκφράσει αυτές τις ρατσιστικές ανησυχίες, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «πολύ καταστροφικό». Σε αυτό το σημείο ούτε ο Χάρι θέλησε να δώσει κάποιο στοιχείο και απλώς περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει αλλόκοτη τη συγκεκριμένη κουβέντα. «Είναι ένας διάλογος τον οποίον δεν θα μοιραστώ ποτέ».

Αντιδράσεις από τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα βρετανικά ΜΜΕ έσπευσαν να υπερασπιστούν τη βασίλισσα κατηγορώντας το γαλλικό περιοδικό για ασέβεια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι επικεφαλής αντιρατσιστικών οργανώσεων που κατηγόρησαν το Charlie Hebdo ότι χρησιμοποιεί το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ για να βγάλει χρήματα.

Η Χαλίμα Μπέγκουμ, CEO του αντιρατσιστικού think-tank «Runnymede Trust», ανέφερε σε ανάρτηση που έκανε στο twitter: «Charlie Hebdo, αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η βασίλισσα σαν τον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ να πιέζει τον λαιμό της Μέγκαν; Η Μέγκαν να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει; Αυτό ξεπερνά τα όρια, δεν κάνει κανέναν να γελάσει και δεν καταδικάζει τον ρατσισμό. Είναι προσβλητικό».

Επιπλέον, δικηγόροι της ένωσης «Black and Asian Lawyers For Justice», χαρακτήρισαν το εξώφυλλο «εξοργιστικό, σιχαμερό, φασιστικά ρατσιστικό», προσθέτοντας ότι το περιοδικό «εκμεταλλεύεται τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ για το κέρδος».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM
Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Διεθνή / Υεμένη: Σφοδρές αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Σαναά - Πολίτες θύματα, οικογένειες ολόκληρες εκτοπισμένες

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη επιδεινώνεται, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και εκατομμύρια άλλους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια
LIFO NEWSROOM