Brexit: Την άλλη εβδομάδα πιθανότατα η νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι

Brexit: Την άλλη εβδομάδα πιθανότατα η νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι Facebook Twitter
EPA
1

H βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως είναι πιθανό να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή, σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit που προτείνει η Τερέζα Μέι.

O αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την αποκάλυψη ύστερα από μεγάλη πίεση που δέχθηκε από βουλευτές, οι οποίοι ζητούσαν ξεκάθαρες απαντήσεις για τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης, μετά την παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης. 

Ο υπουργός για το Brexit, Kουάζι Κουάρτενγκ, αρχικά απέφυγε να απαντήσει σαφώς για το θέμα, λέγοντας πως το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων θα γίνει γνωστό σύντομα.

Υστέρα από διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών των Συντηρητικών και των Εργατικών τελικά δήλωσε πως η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Επίσης, ο Κουάρτενγκ είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και η νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της αλλαγής ημερομηνίας αποχώρησης, χωρίς όμως να διευκρινίσει τη μέρα της ψηφοφορίας. 

Στη διάρκεια της συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός προκάλεσε την απογοήτευση πολλών βουλευτών καθώς αρνήθηκε να απαντήσει για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η συμφωνία της Μέι απορριφθεί για τρίτη φορά, λαμβάνοντας υπόψιν και την ημερομηνία της 12ης Απριλίου που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διορία.

Αν η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί έως τότε είναι πια πιθανό να υπάρξει no deal Brexit, δηλαδή αποχώρηση χωρίς συμφωνία. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. δεν φάνηκαν να πείθονται πως η Μέι θα καταφέρει να πείσει το κοινοβούλιο της να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης. 

Η Μέι μίλησε για περίπου 90 λεπτά στο συμβούλιο, στη συνέχεια αποχώρησε και οι υπόλοιποι ηγέτες συζήτησαν για περίπου 9 ώρες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλα Μακρόν είπε πως πριν πίστευε πως η Μέι έχει 10% ποιθανότητες να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο, αλλά αφού την άκουσε πιστεύει πια πως έχει 5%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, σχολίασε τότε πως ο Μακρόν «είναι πολύ αισιόδοξος», μεταδίδει το πρακτορείο. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM