Brexit: «Ώθηση» στις συζητήσεις βλέπει το Λονδίνο - Συνάντηση Τζόνσον με Τουσκ στη Νέα Υόρκη

Brexit: «Ώθηση» στις συζητήσεις βλέπει το Λονδίνο - Συνάντηση Τζόνσον με Τουσκ στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Οι ελπίδες για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit δείχνουν οριακά υψηλότερες σήμερα μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες των επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, μία ημέρα αφότου το Λονδίνο παρέδωσε τις προτάσεις του επί της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Στιβ Μπάρκλεϊ συζήτησαν το θέμα του backstop, της δικλείδας ασφαλείας για την αποτροπή ενός σκληρού ιρλανδικού συνόρου, όπως επίσης και τις ιδέες που πρότεινε το Λονδίνο, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βρετανία θέλει την εξάλειψη του όρου του backstop υπό τον φόβο ότι θα δεσμευτεί επ' αόριστον από τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη εγγυήσεων.

«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία που θα μπορούσε να ταιριάξει με τις κόκκινες γραμμές της ΕΕ, όμως ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία» είπε σήμερα μια διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «ώθηση» στις συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν προκειμένου «οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν».

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θέλουν να φθάσουν σε μια συμφωνία και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό» υπογράμμισε ο Μπάρκλεϊ. «Προχωράμε, υπάρχει μια ώθηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών ομάδων».

Οι συζητήσεις αφορούν ένα πρώτο σύνολο «απόψεων, αρχών και ιδεών που υπέβαλε η Βρετανία» διευκρίνισαν οι Βρυξέλλες.

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε, οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι είναι «απαραίτητη μια πραγματοποιήσιμη και νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αντικαταστήσει το backstop.

Την ίδια στιγμή,  όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί «τη Δευτέρα το απόγευμα» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση  γνωστοποιήθηκε από Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών θα λάβει χώρα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, την ώρα που η αποχώρηση των Βρετανών από την Ένωση προβλέπεται για τις 31 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για το Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν έχει ακόμη δει νέες λύσεις για το πρόβλημα του ιρλανδικού συνόρου.

«Με λίγες νύχτες σκληρής δουλειάς πολλά μπορούν να γίνουν, όμως όλα ξεκινούν από τη βούληση να συμφωνήσουμε» υπογράμμισε ο Ρούτε. «Μπορώ να απαντήσω μονάχα σε πραγματικές, συγκεκριμένες προτάσεις».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM