Brexit: O Τζόνσον λέει πως θα πάει στις Βρυξέλλες και θα φέρει βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης

Brexit: O Τζόνσον λέει πως θα πάει στις Βρυξέλλες και θα φέρει βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης Facebook Twitter
0

Tη δέσμευσή του ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χθες από τη Σκωτία.

Τόνισε  παράλληλα πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Έπειτα από μία δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέπεμψε 21 αντάρτες βουλευτές του, αναγκάστηκε να δεχτεί ακόμη και την παραίτηση του αδελφού του Τζο για το «εθνικό συμφέρον» και υπέστη τουλάχιστον τρεις ήττες στο κοινοβούλιο, ο Τζόνσον ταξίδεψε χθες στη Σκωτία.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκωτία.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Χθες η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας μία ακόμα ήττα στο ενεργητικό του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη Δευτέρα και αυτομάτως καθίσταται σε νόμο. Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, μολονότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει «χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων», επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μία νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει την πρόταση αυτή, η οποία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί δήλωναν αρχικά ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όμως τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί πρώτα η αναβολή του «διαζυγίου».

Στο μεταξύ ανάσα για τον Βρετανό πρωθυπουργό αποτελεί η απόρριψη πρωτοδίκως της προσφυγής ενάντια στην απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως το παρά ένα του Brexit. Η απόφαση ωστόσο που ανακοινώθηκε χθες δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίστοιχη προσφυγή απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα και από δικαστήριο της Σκωτίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει μία ταπεινωτική για τον ίδιο και το Συντηρητικό Κόμμα εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, λίγο πριν δηλαδή από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν να περιορίσει τη δυνατότητά τους να αποτρέψουν το no deal Brexit, το οποίο μεθοδεύει, στον βωμό του Brexit πάση θυσία στα τέλη Οκτωβρίου.

Νέος σύμβουλος

Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την πληγωμένη βάναυσα εικόνα του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Τίμοθι Μοντγκόμερι ως νέο σύμβουλο για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ακτιβιστές του Συντηρητικού Κόμματος, σχολιαστή και αρθρογράφο, ιδρυτή της ιστοσελίδας ConservativeHome το 2005, που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη βάση των μελών του κόμματος.

BREXITΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM