Ελεύθεροι να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι Βρετανοί ταξιδιώτες μετά και την νέα άρση των έκτακτων μέτρων στις μετακινήσεις. Στη λίστα με χώρες που δεν υπάρχει υποχρέωση καραντίνας και η Ελλάδα.

 

Από σήμερα δεν εφαρμόζονται πλέον τα μέτρα καραντίνας για όσους ταξιδεύουν στη Βρετανία από περίπου 70 χώρες και υπερπόντια εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό, τομείς των αερομεταφορών και των ταξιδιών.

 

Όσοι φθάνουν από χώρες υψηλότερου κινδύνου θα πρέπει να μπαίνουν μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες, όμως πολλοί δημοφιλείς προορισμοί εξαιρούνται πλέον, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια Βρετανοί θα μπορέσουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς να χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι τους όταν επιστρέψουν.

 

Ο επικεφαλής του Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βρετανίας, καλωσόρισε την κίνηση αυτή, όμως δήλωσε πως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν τα ταξίδια από άλλες χώρες και περιοχές χαμηλού κινδύνου.

 

«Υπάρχουν μερικές σημαντικές αγορές που είναι μακρινές και δεν περιλαμβάνονται, τόποι όπως ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη, που είναι χαμηλού κινδύνου, και θα θέλαμε να περιληφθούν στην επόμενη επανεξέταση», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Όλαντ-Κέι.

 

«Πρέπει επίσης να σκεφτούμε πώς θα συνδεθούμε με μερικούς από τους πραγματικά σημαντικούς εμπορικούς εταίρους μας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι υψηλού κινδύνου ως έθνος, όμως τμήματα της χώρας είναι χαμηλού κινδύνου», πρόσθεσε.

 

Οι «πράσινες» χώρες

Μεταξύ των χωρών της λίστας συγκαταλέγονται και οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και Κύπρος ενώ η Σκωτία διατηρεί την υποχρέωση καραντίνας για αφίξεις από την Ισπανία, σε αντίθεση με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

 

Η υποχρέωση της καραντίνας ισχύει ωστόσο για τις αφίξεις από τις ΗΠΑ, την ηπειρωτική Πορτογαλία, τη Σουηδία, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Κίνα.

 

Δύο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο: η Σουηδία και η Πορτογαλία.

 

Ωστόσο με την τελευταία διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για την άρση της καραντίνας και για τους Πορτογάλους, παρά την πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού στη Λισαβόνα.

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Σκωτίας, σε μια ακόμη προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις του Λονδίνου, απέκλεισε την Ισπανία και τη Σερβία, με την αιτιολογία ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλαπλάσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους απ' ότι η Σκωτία.

 

Πιστεύεται, ωστόσο, πως πρόκειται για μονομερή πολιτική απόφαση προς εσωτερική κατανάλωση, που θα αλλάξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

 

Οι κανόνες καραντίνας θεσπίστηκαν τον Ιούνιο, όπου οι ταξιδιώτες είχαν την υποχρέωση μεταξύ άλλων να ορίζουν διεύθυνση, όπου θα έμπαιναν σε καραντίνα, σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο.

 

Με πληροφορίες του BBC/Telegraph/ Reuters/ΑΠΕ