Βρετανία: Ο Τζόνσον ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία - Συγκρίνει τον Κόρμπιν με τον Στάλιν

Βρετανία: Ο Τζόνσον ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία - Συγκρίνει τον Κόρμπιν με τον Στάλιν Facebook Twitter
0

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκινά επίσημα σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να «εκπληρώσει το Brexit» σε αντίθεση με τον βασικό του αντίπαλο, Τζέρεμι Κόρμπιν, που συνέκρινε με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου αφού το Κοινοβούλιο συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν τρία χρόνια βαθιά διαφωνίας αναφορικά με το Brexit που έχει πλήξει την πίστη των επενδυτών στη σταθερότητα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας και έχει ζημιώσει τη διεθνή θέση της Βρετανίας.

Η έκβαση των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, με το άμεσο ερώτημα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπλέκει την επιλογές που παραδοσιακά κάνει το εκλογικό σώμα, δίνοντας σε μικρότερους ανταγωνιστές την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα –τους Συντηρητικούς του Τζόνσον και το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ ο Τζόνσον θέλει να ορίσει την ψηφοφορία ως έναν τρόπο για να διευθετηθεί το Brexit, εγχώρια ζητήματα όπως το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας επίσης θα έχουν σημαντικό ρόλο.

«Δεν θέλω εκλογές. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα όχι τον Δεκέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, απλά δεν έχουμε επιλογή –διότι μόνο μέσω της εκπλήρωσης του Brexit τις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σε όλες τις προτεραιότητες για τον βρετανικό λαό».

Νωρίτερα σήμερα ο Τζόνσον έγινε δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκειμένου να ζητήσει την άδειά της για τη διάλυση του Κοινοβουλίου. Επιστρέφοντας στην κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, θα ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ αργότερα θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Εργατικών, αλλά οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι το κλίμα είναι ασυνήθιστα ευμετάβλητο. Οι έρευνες έδειχναν ότι η προκάτοχός του, η Τερέζα Μέι, είχε τεράστιο προβάδισμα για τις πρόωρες εκλογές του 2017, στις οποίες απλά εξανεμίστηκε η κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία.

Κακό ξεκίνημα για τους Συντηρητικούς

 

Η προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών έχει ήδη κάνει κακό ξεκίνημα αφού ο υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ ζήτησε χθες συγγνώμη διότι δήλωσε ότι τα θύματα της πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, όπου έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική για να αγνοήσουν τις οδηγίες των πυροσβεστών που τους είπαν να παραμείνουν στο φλεγόμενο κτίριο.

Σήμερα, το κόμμα κατηγορήθηκε ότι έδωσε στη δημοσιότητα ένα παραποιημένο βίντεο κλιπ μιας τηλεοπτικής συνέντευξης με υψηλόβαθμο πολιτικό των Εργατικών.

Ο 55χρονος Τζόνσον ελπίζει να εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit η οποία συνήφθη με τις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στα τέλη Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο.

Σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την κόπωση των ψηφοφόρων για το Brexit, ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από το δημοψήφισμα στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το μπλοκ, ο Τζόνσον θα δηλώσει κατά την έναρξη της καμπάνιας του ότι είναι ώρα «να βγούμε από το τέλμα».

Στην καμπάνια του, ο βετεράνο σοσιαλιστική ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα σκιαγραφηθεί ως κάποιος που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία του Brexit με τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους και καταστρέφοντας την ευημερία.

«Προσποιούνται ότι το μίσος τους στρέφεται μόνο εναντίον ορισμένων δισεκατομμυριούχων –και καταδεικνύουν άτομα με μια ευχαρίστηση και μια εκδικητικότητα που έχει να καταγραφεί από τότε που ο Στάλιν εκτελούσε τους κουλάκους», έγραψε ο Τζόνσον.

Εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν υπό τον Στάλιν και πολλοί περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης και των ασθενειών στο τεράστιο δίκτυο στρατοπέδων κράτησης, γνωστού ως Γκουλάγκ. Μεταξύ των ομάδων που είχαν στοχοποιηθεί ήταν και οι σχετικά εύποροι χωρικοί, γνωστοί ως κουλάκοι.

Ο Κόρμπιν δήλωσε χθες ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το Brexit και στη συνέχεια να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα αποχωρήσει με τους όρους που προτείνει εκείνος ή εάν δεν θα αποχωρήσει καν από την ΕΕ, λέγοντας ότι η συμφωνία του Τζόσον θα πλήξει την οικονομία και θα αποδυναμώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην έναρξη της δικής του εκστρατείας σήμερα, θα πει ότι οι Εργατικοί θα επιφέρουν πραγματική αλλαγή και ότι ο ίδιος ζητά την εξουσία για να μοιραστεί την εξουσία.

«Η πολιτική που εγώ πρεσβεύω σχετίζεται με τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου με ανθρώπους που δεν έχουν πολλά χρήματα και δεν έχουν φίλους σε υψηλά πόστα», θα πει ο Κόρμπιν θα πει σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM
Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Διεθνή / Σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ: Μετατίθενται για 1η Αυγούστου, αλλά ξεκινούν οι προειδοποιητικές επιστολές

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «τα γράμματα και οι συμφωνίες» ξεκινούν σήμερα, ενόψει της λήξης του αρχικού 90ήμερου διαστήματος – Αναστάτωση στις αγορές της Ασίας
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Το σχέδιο για τη «Ριβιέρα» στη Γάζα και η εμπλοκή του Τόνι Μπλερ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσιάστηκε σε ΗΠΑ και διεθνείς εταίρους προτείνει την ανασυγκρότηση της Γάζας με οικονομικές ζώνες, τεχνολογικές επενδύσεις και μετακίνηση μέρους του πληθυσμού, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Διεθνή / Στο Κατάρ ο Νετανιάχου για συνομιλίες με Τραμπ - Ελπίδες για κατάπαυση πυρός με Χαμάς εντός της εβδομάδας

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην πρωτεύουσα του Κατάρ δεν απέδωσε αποτελέσματα, καθώς η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είχε εξουσιοδότηση για την επίτευξη τελικής συμφωνίας
LIFO NEWSROOM