Ο στρατός ξεκίνησε τη διανομή καυσίμων σε πρατήρια της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το πρόβλημα εφοδιασμού που έχει προκύψει στη χώρα λόγω κυρίως της έλλειψης οδηγών φορτηγών. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε βρίσκεται σε κρίση.

 

Η έλλειψη εργαζομένων μετά το Brexit που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές του συνέπειες έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας για πάρα πολλά βασικά προϊόντα, ξεκινώντας από τα καύσιμα μέχρι το χοιρινό τα πουλερικά και το εμφιαλωμένο νερό. 

 

Το στρατιωτικό προσωπικό φωτογραφήθηκε από το Reuters σε πολλές αποθήκες καυσίμων στη νότια Αγγλία και στη συνέχεια παραδίδοντας καύσιμα σε βενζινάδικα.

 

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον ενώπιον μιας κρίσης, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απάντησε «όχι».

 

Ο Τζόνσον εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει πληθωρισμός στα πρότυπα της δεκαετίας του 1970 και απαίτησε από τις επιχειρήσεις «να απελευθερωθούν από τον εθισμό δεκαετιών στη φθηνή εισαγόμενη εργασία».

 

«Νομίζω αντίθετα, ότι αυτό που βλέπετε με τη βρετανική και την παγκόσμια οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό η πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού που ήταν αναμενόμενη από το "γιγαντιαίο ξύπνημα" που συμβαίνει» πρόσθεσε. 

 

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι πολλά βενζινάδικα παρέμειναν κλειστά την Τρίτη στο Λονδίνο και σε όλη τη νότια Αγγλία.

 

Με τις εταιρείες καυσίμων και τα σούπερ μάρκετ να προειδοποιούν ότι η έλλειψη οδηγών πλήττει τις διανομές, η κυβέρνηση είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα αλλάξει προσωρινά τους κανόνες μετανάστευσης και θα δώσει 5.000 βίζες σε οδηγούς της ΕΕ ώστε να δουλέψουν στη Βρετανία.

 

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι 300 από αυτούς θα μπορούσαν να φτάσουν αμέσως για να οδηγήσουν τις νταλίκες μεταφοράς καυσίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον μόλις 127 οδηγοί έχουν υποβάλει αίτηση

 

Με πληροφορίες από Reuters