Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποκάλυψε ότι έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα διασταύρωσης πληροφοριών για να παρακολουθεί την απειλή από ξένους κατασκόπους.

 

Η ομάδα αξιολόγησης απειλών (JSTAT), όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε το 2017, έπειτα από την αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας και ανατροπής από ξένες δυνάμεις.

 

Η απειλή εντάθηκε το 2018 έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας στο Σάλσπουρι του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, από Ρώσους πράκτορες.

 

Η ύπαρξη της ομάδας αυτής αποκαλύφθηκε μόλις από την γ.γ., Πρίτι Πάτελ, λόγω της «υπάρχουσας και εχθρικής δραστηριότητας» όπως περιέγραψε η ίδια, που στοχεύει στην απειλή της εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας.

 

Όπως ανέφερε, η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η χρησιμότητά της ομάδας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εθνικής ασφάλειας της κοινότητας, αλλά και να εντείνει τη σχέση με εξωτερικούς οργανισμούς όπως είναι η βιομηχανία και τα ακαδημαϊκά κέντρα.

  

Σύμφωνα με το Κέντρο ανάλυσης κατά της Τρομοκρατίας, η ομάδα JSTAT αναφέρεται απευθείας σε επιτροπή της κυβέρνησης που απαρτίζεται από ανώτερους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και άλλα τμήματα της διοίκησης.

 

Ο γενικός διευθυντής της MI5, Sir Andrew Parker, έχει την απόλυτη ευθύνη της οργάνωσης.

 

Η Πατέλ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι κίνδυνοι που τίθενται στην Βρετανία και τους συμμάχους της από κρατικές απειλές έχουν αυξηθεί και διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με ένα εύρος που καλύπτει από περιπτώσεις κατασκοπείας και υπονόμευσης έως περιπτώσεις εξαναγκασμού και δολοφονίες».

 

Πρόσθεσε δε ότι «Η χρήση του διαδικτύου, ως ένας τρόπος που χρησιμοποιούν τα κράτη για να ενισχύσουν την επιρροή τους, θέτει νέα ζητήματα και διευκολύνει με τον τρόπο αυτό τις απειλές, ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνει την ταυτοποίηση και αναγνώριση των υπευθύνων.

 

Είμαστε αντιμέτωποι με μία υπάρχουσα και εχθρική δραστηριότητα, που είναι σκόπιμη, στοχευμένη και προορισμένη να απειλήσει την εθνική μας ασφάλεια».

 

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναθεώρηση του νόμου για τα κρατικά μυστικά, προκειμένου να αξιολογήσει εάν χρειάζεται περαιτέρω εξουσίες.

 

Με πληροφορίες του Guardian