Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ στο κορυφαίο μυστικό εργαστήριο που εντόπισε το νόβιτσοκ

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ στο κορυφαίο μυστικό εργαστήριο που εντόπισε το νόβιτσοκ Facebook Twitter
Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ στο κορυφαίο μυστικό εργαστήριο που εντόπισε το νόβιτσοκ (EPA)
0

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού στη χώρα: στο κορυφαίο μυστικό εργαστήριο που εντόπισε την επίθεση με νόβιτσοκ στη Βρετανία.

Η 94χρονη μονάρχης, που πέρασε το lockdown στο κάστρο του Ουίνσδορ, πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εξόρμησή της, συνοδευόμενη από τον εγγονό της, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Το κορυφαίο μυστικό Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας, στο Porto Down στη νοτιοδυτική Αγγλία, εντόπισε τον νευροτοξικό παράγοντα, που χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπαλ και της κόρης του Γιούλια, στην πόλη του Σάλσμπερι πριν από δύο χρόνια.

Η Βρετανία κατηγόρησε τότε δύο Ρώσους πράκτορες, που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ό,τι πραγματοποίησαν την επίθεση. Κατηγορία που το Κρεμλίνο απέρριψε.

Υπενθυμίζεται ό,τι η Ρωσία κατηγορείται επίσης για την δηλητηρίαση με νόβιτσοκ του αντίπαλου δέους του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, Ελισάβετ και Ουίλιαμ συναντήθηκαν με το προσωπικό του Porton Down και άλλο στρατιωτικό προσωπικό, που συμμετείχε στην επιχείρηση εκκαθάρισης του νόβιτσοκ.

Ο επίσημος σκοπός του ταξιδιού ήταν να εγκαινιάσει το νέο Κέντρο Ενεργειακής Ανάλυσης του εργαστηρίου, όπου η βασίλισσα και ο πρίγκιπας παραβρέθηκαν σε επίδειξη έρευνας για εκρηκτικά.

Επίσης, περιηγήθηκαν σε ειδικό τμήμα του εργαστηρίου για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη όπλων και τακτικών που χρησιμοποιούνται στην αντικατασκοπεία.

Το Porton Down ιδρύθηκε το 1916 ως εργαστήριο χημικών και βιολογικών όπλων της Βρετανίας, όπου επιστήμονες του υπουργείου Άμυνας πραγματοποιούσαν μυστικά πειράματα. Σε αυτά συμμετείχαν περίπου 20.000 στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από την έκθεση στο τοξικό αέριο σαρίν.

Από τη δεκαετία του 1960, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αντιμέτρων και τεχνολογίας άμυνας και ασφάλειας, αν και η μυστική του δομή, πάντα οδηγούσε σε εικασίες σχετικά με τις πραγματικές δραστηριότητές του.

«Κανένας εξωγήινος, ζωντανός ή νεκρός δεν έχει μεταφερθεί ποτέ στο Porton Down», διευκρινίζει όμως ο ιστότοπος της κυβέρνησης.

Από τον Μάρτιο, οι μοναδικές δημόσιες εμφανίσεις της Βασίλισσας ήταν μία στρατιωτική τελετή τον Ιούνιο για τα γενέθλιά της και η τελετή για την απόδοση της τιμής του ιππότη στον βετεράνο Τομ Μουρ, που πραγματοποίησε έρανο κατά του κορωνοϊού συγκεντρώνοντας εκατομμύρια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ καθ'όλη τη διάρκεια του lockdown, πραγματοποίησε μόνο ιδιωτικές επισκέψεις και αυτές μόνο στις ιδιοκτησίες της στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία και στο Sandringham στην ανατολική Αγγλία.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ