Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Δεύτερο κατατάσσεται το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, σε απόσταση μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε σήμερα η YouGov, η πρώτη που διεξάγει αυτή η βρετανική διεθνής εταιρεία έρευνας και ανάλυσης δεδομένων μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024.

Έξι μήνες μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη των Εργατικών, το 26% των Βρετανών ψηφοφόρων, που συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση, απάντησε πως θα ψήφιζε το Εργατικό Κόμμα αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές και το 25% το Reform UK. Τρίτοι έρχονται οι Συντηρητικοί με 22%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Το κόμμα του Φάρατζ έχει μόνο πέντε βουλευτές στο βρετανικό κοινοβούλιο των 650 εδρών, αλλά με πάνω από 4 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε στις εκλογές, ο λαϊκιστής ακροδεξιός, εκ των πρωτεργατών του Brexit, διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στο βρετανικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο ιστορικά κυριαρχούν Εργατικοί και Τόρις.

Οι Εργατικοί κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές ωθούμενοι και από την απογοήτευση των ψηφοφόρων μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων Τόρις. Εντούτοις, ολισθήματα της έξι μηνών κυβέρνησης, όπως οικονομικές διευκολύνσεις σε υπουργούς και αυξήσεις φόρων, προκαλούν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια σε πολίτες απέναντι στους Εργατικούς.

Η δημοσκόπηση της YouGov, στην οποία συμμετείχαν 2.279 άτομα, και έγινε μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, έδειξε επίσης ότι μόνο το 54% εκείνων που ψήφισαν Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές, θα τους ξαναψήφιζαν.

Το κόμμα Φάρατζ έχει την υποστήριξη του Ίλον Μασκ αν και ο δισεκατομμυριούχος και μέλος της αμερικανικής επερχόμενης διακυβέρνησης του προέδρου Τραμπ έχει αποσύρει την υποστήριξή του στον Φάρατζ.

Ο δισεκατομμυριούχος προκαλεί διαρκώς τριγμούς και οργή με παρεμβάσεις του σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις ευρωπαϊκών χωρών. Διαρκώς επιτίθεται στον Στάρμερ, ενώ οργή προκαλεί και η ανοιχτή στήριξή του υπέρ της γερμανικής ακροδεξιάς, ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών στα τέλη Φλεβάρη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα αλλάξει εάν επιβληθεί η επίδειξη ιστορικού των social media για την είσοδο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Είσοδος τουριστών στις ΗΠΑ: Τι θα αλλάξει εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τον έλεγχο των social media

Τι θα ισχύει για του Έλληνες τουρίστες - Το 5ετές ιστορικό των social media και τα προσωπικά δεδομένα που θα απαιτεί η αρμόδια υπηρεσία, εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή email

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτείται από τη Βουλή των Λόρδων μετά τη διαρροή emails

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ήταν «σωστό» να παραιτηθεί ο Μάντελσον, προσθέτοντας: «Όπως είπε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, ο Πίτερ Μάντελσον απογοήτευσε τη χώρα του»
THE LIFO TEAM