Βρετανία: Άδειαζουν ράφια στα σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο νέου lockdown - «Καμπανάκι» για 50.000 κρούσματα ημερησίως

Βρετανία: Άδειαζουν ράφια στα σούπερ μάρκετ υπό τον φόβο νέου lockdown - «Καμπανάκι» για 50.000 κρούσματα ημερησίως Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου GETTY IMAGES
0

Στα σούπερ μάρκετ έσπευσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι Βρετανοί και ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η The Sun, οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ζητούν από τους Βρετανούς να μην πανικοβάλλονται και διαβεβαιώνουν πως υπάρχουν αποθέματα. Ωστόσο σε φωτογραφίες που «ανέβασαν» οι χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης κατά το Σαββατοκύριακο φαίνονται ράφια σε σούπερ μάρκετ που έχουν αδειάσει. 

Οι μεγάλες αλυσίδες στοχεύουν στο να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές του Μαρτίου όπου καταναλωτές αγόραζαν μαζικά είδη πρώτης ανάγκης όπως ρολό τουαλέτας, αλεύρι και ζυμαρικά. Παράλληλα διαβεβαιώνουν πως πλέον οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι ευκολότερες και γρηγορότερες. 

Από την πλευρά του, ο Andrew Opie, εκ μέρους της British Retail Consortium (BRC), μιας επαγγελματικής ένωσης που εκπροσωπεί τους λιανεμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τρόφιμα «όπως συνήθως, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι καταναλωτές πραγματοποιούν ήδη αγορές για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ αλυσίδες έχουν ενισχύσει τους κανόνες απόστασης στα καταστήματά τους εν μέσω φόβων για αυξημένη ζήτηση.

 

Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown εξαιτίας της Covid-19 καθώς επιταχύνεται η διάδοση του νέου κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση.

«Είμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σήμερα το πρωί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω απ' αυτό που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη».

Κίνδυνος για 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως αν συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. «Επί του παρόντος θεωρούμε ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Αν, και αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο αν, αλλά αν αυτό συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό...θα καταλήξουμε με περί τα 50.000 νέα ημερήσια κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου», εξήγησε και πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει, έναν μήνα αργότερα, σε περισσότερους από 200 θανάτους ημερησίως. Σύμφωνα με τον Βάλανς, δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για έναν τρόπο να φανεί τι θα συμβεί αν ο ιός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται με αυτόν τον ρυθμό.

«Η πρόκληση, επομένως, είναι να εξασφαλίσουμε ότι τα κρούσματα δεν θα διπλασιάζονται κάθε επτά ημέρες ... και ότι δεν θα εισέλθουμε σε αυτή την αύξηση με γεωμετρική πρόοδο», πρόσθεσε. Θα υπάρχουν περισσότερες εισαγωγές και θάνατοι όσο εξαπλώνεται η πανδημία, είπε ο Βάλανς.

«Καθώς εξαπλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αναμένουμε να δούμε μια αύξηση στις εισαγωγές και δυστυχώς αυτές οι αυξήσεις σε εισαγωγές θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των θανάτων».Από την πλευρά του, ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος της κυβέρνησης, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, είπε ότι η COVID-19 είναι ένα πρόβλημα με ορίζοντα έξι μηνών το οποίο η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά καθώς η χώρα εισέρχεται σε ψυχρότερες περιόδους που ενισχύονται οι ιοί και πριν η επιστήμη να μπορεί να «σπεύσει προς τη διάσωσή μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εποχές είναι εις βάρος μας καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιθανό να επωφεληθούν από τον κορωνοϊό όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους του αναπνευστικού.

Αν η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα συνεχιστεί με αυτή την πορεία, οι θάνατοι από τον ιό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανόν γεωμετρικά, προειδοποίησε ο Γουίτι λέγοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται και θα διπλασιάζονται ξανά και από τους σχετικά μικρούς αριθμούς (θανάτων) θα πάμε γρήγορα στους πολύ μεγάλους».

Σύμφωνα με τον Γουίτι μάλιστα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός είναι τώρα πιο ήπιος σε σχέση με τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Sun/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Daily Mail

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ