Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σειρά εγκλημάτων όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα του, σύμφωνα με προσχέδιο εσωτερικής έρευνας.

 

Πρόκειται για μια έκθεση που προέκυψε έπειτα από εξάμηνη έρευνα και αποκάλυψε διάφορα σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος της χώρας κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τον την πανδημία με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 600.000 Βραζιλιάνων πολιτών.  

 

Αποσπάσματα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η επιτροπή που διεξάγει την έρευνα κατηγορεί τον Μπολσονάρου για συνολικά εννέα αδικήματα. Σε πρώτη φάση η έκθεση σύστηνε ο πρόεδρος να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και γενοκτονία εναντίον ιθαγενών πληθυσμών.

 

Ωστόσο, πλέον αυτές οι συστάσεις έχουν αφαιρεθεί από την έκθεση των 1.200 σελίδων, η οποία απαιτεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πλαστογραφία εγγράφων και υποκίνηση εγκλήματος.

 

Παρά τις πολύ σοβαρές κατηγορίες, δεν είναι ακόμη σαφές τι σημαίνει αυτό για τον ίδιο τον Μπολσονάρου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Αμερική, Κέιτι Γουάτσον. 

 

Το προσχέδιο έκθεσης πρέπει ακόμη να ψηφιστεί από την επιτροπή της Γερουσίας της χώρας όπου θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο και να τροποποιηθεί. Στο μεταξύ, ακόμα και αν εγκριθεί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές κατηγορίες.

 

Παράλληλα, ο Μπολσονάρου απέρριψε την έρευνα της επιτροπής λέγοντας ότι τα κίνητρά της είναι πολιτικά.

 

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Μπολσονάρου για τον κορωνοϊού συχνά στράφηκαν κατά των lockdown, των μασκών αλλά και των εμβολίων. 

 

Τον περασμένο Μάρτιο, είπε στους Βραζιλιάνους «να σταματήσουν να γκρινιάζουν» για τον κορωνοϊό, μια μέρα αφότου η χώρα είδε ρεκόρ αύξησης των θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

 

Στο μεταξύ, η Βραζιλία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στον κόσμο από την πανδημία πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 

Με πληροφορίες από BBC