Η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει πρώην εργαζομένους της που ήταν θύματα διώξεων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985).

 

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει αποζημίωση συνολικού ύψους περίπου 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ. Ο σχετικός διακανονισμός αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, στο Σάο Πάολο.

 

Επιτροπή, που διορίστηκε από την κυβέρνηση βρήκε αποδείξεις ότι εταιρείες, ανάμεσά τους η Volkswagen, κρυφά βοηθούσαν το στρατιωτικό καθεστώς να εντοπίζει ύποπτα «ανατρεπτικά στοιχεία» και συνδικαλιστές που εργάζονταν σε αυτές.

 

Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους στη συνέχεια απολύονταν, συλλαμβάνονταν ή παρενοχλούνταν από την αστυνομία, ενώ για χρόνια δεν μπορούσαν να βρουν νέα δουλειά, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Reuters το 2014.

 

Με βάση τον διακανονισμό που έγινε, η Volkswagen θα καταβάλει 36 εκατομμύρια ρεάλ σε αποζημιώσεις, από τα οποία τα 16,8 εκατομμύρια σε πρώην εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ θα γίνουν δωρεές για διάφορα πρότζεκτ μεταξύ των οποίων ένα μνημείο για τα θύματα της δικτατορίας.

 

«Λυπούμαστε για τις παραβιάσεις που έγιναν στο παρελθόν. Για τη VW είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτό το αρνητικό κεφάλαιο στην ιστορία της Βραζιλίας και να προωθήσουμε τη διαφάνεια», δήλωσε η Χίλτρουντ Βέρνερ από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

 

Ανεξάρτητη έρευνα που είχε διατάξει η εταιρεία το 2016 κατέληξε ότι στελέχη της ασφάλειας της Volkswagen στη Βραζιλία συνεργάστηκαν με το στρατιωτικό καθεστώς. Αυτό διήρκεσε από το 1969 έως το 1979 και οδήγησε στη σύλληψη τουλάχιστον 7 εργαζομένων, σε μια εποχή που ήταν γνωστή η πρακτική των βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η αστυνομία.

 

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 434 άνθρωποι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας που συστάθηκε για να ερευνήσει τα εγκλήματα του στρατιωτικού καθεστώτος. Περίπου 20.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι βασανίστηκαν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters