Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε από τη Βουλή η υπηρεσιακή κυβέρνηση Facebook Twitter
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη βουλή και θα οδηγήσει τη Βόρεια Μακεδονία στις εκλογές του Απριλίου - EPA
0

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε πριν από λίγο η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τής 12ης Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπάσοφσκι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ανέλαβε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Προηγουμένως σήμερα, ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με κύριο μέλημα την εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι (43 ετών) θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές - δηλαδή σήμερα 3 Ιανουαρίου - πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM