Βόρεια Μακεδονία: Διαδηλώσεις και επεισόδια για τους 59 νεκρούς στην Κότσανι

Βόρεια Μακεδονία: Διαδηλώσεις και επεισόδια για τους 59 νεκρούς στην Κότσανι Facebook Twitter
Βόρεια Μακεδονία/ Φωτ.: EPA
0

Η οργή ξεχειλίζει στη Βόρεια Μακεδονία μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 59 ανθρώπους τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ξέσπασε φωτιά σε νυχτερινό κλαμπ στην πόλη Κότσανι. Οργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας έξω από κατάστημα που ανήκει σε έναν από τους ιδιοκτήτες του κλαμπ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, χιλιάδες φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του κρατικού πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Οι συμμετέχοντες υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων και άναψαν κεριά, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 21 Μαρτίου. Στην εκδήλωση έδωσε το παρών και η υπουργός Παιδείας της χώρας, Βέσνα Γιάνεφσκα.

Στην Κότσανι, κάτοικοι συρρέουν από το πρωί στο πάρκο της πόλης για να υπογράψουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων και να ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων. Το κλίμα είναι βαρύ, με συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταρρέουν. Οι πολίτες απαιτούν την απόδοση ευθυνών και την απονομή δικαιοσύνης, καθώς εκφράζονται ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνταν στο κλαμπ.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Κότσανι, Λιούπτσο Παπάζοφ, ανακοίνωσε την αμετάκλητη παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους ευθιξίας. «Υπό το βάρος αυτής της τραγωδίας, δεν μπορώ να συνεχίσω», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ηγέτης του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σχολίασε την απόφαση του δημάρχου, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη ευθύνης», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν φέρει άμεση ευθύνη για το περιστατικό. Η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM