Σε μια σπάνια δημόσια αναγνώριση των απωλειών της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέτισε φόρο τιμής στους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, ακουμπώντας τα χέρια του πάνω στα φέρετρα με τα λείψανά τους.
Η στιγμή καταγράφηκε σε εικόνες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός γκαλά που περιλάμβανε και μεγάλη συναυλία, με αφορμή την πρώτη επέτειο της στρατιωτικής συνθήκης συνεργασίας με τη Ρωσία.
Φωτογραφίες του Βορειοκορεάτη ηγέτη να στέκεται μπροστά σε έξι φέρετρα καλυμμένα με τη σημαία της χώρας προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Grand Theatre της Ανατολικής Πιονγιάνγκ την Κυριακή. Η γιορτή περιλάμβανε κοινές παραστάσεις Βορειοκορεατών και Ρώσων καλλιτεχνών και ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό του συμφώνου αμοιβαίας άμυνας που υπέγραψαν ο Κιμ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο του 2024 στην Πιονγιάνγκ.

Βόρεια Κορέα: Εκδήλωση με αναφορές σε «απεριόριστη αγάπη» προς τον ηγέτη
Οι σκηνές με τα φέρετρα ακολούθησαν εικόνες από στρατιώτες των δύο χωρών να κρατούν τις σημαίες τους, ενώ ανάμεσα στα εκθέματα παρουσιάστηκε και ένα αιματοβαμμένο σημειωματάριο, το οποίο φέρεται να ανήκε σε Βορειοκορεάτη στρατιώτη και να βρέθηκε σε πεδίο μάχης στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, στο σημειωματάριο αναγράφονταν φράσεις όπως: «Η αποφασιστική στιγμή έφτασε επιτέλους» και
«Ας πολεμήσουμε γενναία αυτή την ιερή μάχη με την απεριόριστη αγάπη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο αγαπημένος μας Ανώτατος Διοικητής», σε μια χαρακτηριστική αναφορά στον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η ακριβής ημερομηνία του επαναπατρισμού των λειψάνων δεν είναι σαφής. Ωστόσο, ο Κιμ, η αδελφή του Κιμ Γιο-τζονγκ και η υπουργός Εξωτερικών Τσόε Σον-χούι εμφανίζονται να φορούν χειμωνιάτικα ρούχα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τελετή μπορεί να είχε πραγματοποιηθεί μήνες νωρίτερα.
Βόρεια Κορέα: Από την άρνηση παραδοχής, στο αφήγημα «νίκης»
Η Πιονγιάνγκ είχε μέχρι πρότινος αρνηθεί ότι είχε στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, πλέον φαίνεται να επιδιώκει να μεταστρέψει την εικόνα της συμμετοχής της στον πόλεμο, πλαισιώνοντάς την ως μια ένδοξη προσφορά αίματος.
«Η Βόρεια Κορέα πιθανότατα ήθελε να παρουσιάσει τους πεσόντες στρατιώτες όχι μόνο ως θυσίες αλλά ως μέρος μιας αφήγησης νίκης», δήλωσε στο Yonhap ο Hong Min, ανώτερος ερευνητής στο Κορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το βίντεο φαίνεται να δημοσιεύτηκε αφού οι δύο χώρες αναγνώρισαν την ανάπτυξη στρατευμάτων» και συμφώνησαν στην παρουσίασή της κοινής επιχείρησης για την ανάκτηση της Κουρσκ ως επιτυχημένης.
Εικόνες με δάκρυα και συγκίνηση στη Βόρεια Κορέα
Στιγμιότυπα από τη γκαλά εκδήλωση, που μεταδόθηκαν από τη βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση KRT, έδειξαν τον Κιμ να κάθεται φανερά συγκινημένος δίπλα στην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, Όλγκα Λιούμπιμοβα, και την κόρη του, Κιμ Τζου-αέ. Μέλη του κοινού καταγράφηκαν να σκουπίζουν τα δάκρυά τους.
Σύμφωνα με το Korea Herald, πρόκειται για την πρώτη φορά που τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν δημόσια εικόνες ή πλάνα στρατιωτών που πολέμησαν στο εξωτερικό — κάτι που, μέχρι πρότινος, δεν ήταν ορατό στους πολίτες της χώρας.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε πως η εκδήλωση ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στους «δεσμούς φιλίας και τη γνήσια διεθνιστική υποχρέωση μεταξύ των λαών και των στρατών των δύο χωρών, που σφυρηλατήθηκαν με κόστος αίματος».
Βόρεια Κορέα: 4.700 θύματα και νέες αναπτύξεις στο πεδίο
Τον περασμένο Απρίλιο, για πρώτη φορά, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας παραδέχθηκαν δημόσια την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες». Ο Κιμ ανακοίνωσε επίσης την ανέγερση μνημείου στην Πιονγιάνγκ προς τιμήν τους, δηλώνοντας πως «θα τοποθετηθούν λουλούδια μπροστά στις ταφόπλακες όσων πέθαναν», στην πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από το καθεστώς για θανάτους σε μάχη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν Νοτιοκορεάτες βουλευτές τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα έχει αποστείλει περίπου 15.000 στρατιώτες στον πόλεμο από το φθινόπωρο του 2024, ενώ μετρά περίπου 4.700 απώλειες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 600 νεκροί. Η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ υποστήριξε πρόσφατα ότι επίκεινται νέες αποστολές προσωπικού τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, πυροβολικού, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων, σε αντάλλαγμα - όπως εκτιμάται - για ρωσική τεχνολογία δορυφόρων, όπλα, οικονομική και τεχνική βοήθεια από το Κρεμλίνο.
Με πληροφορίες από Guardian