Η Ουγγαρία κρατά όμηρο όλη την η ΕΕ: Μύδροι για την άρνηση στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

«Βολές» κατά της Ουγγαρίας για τις αντιρρήσεις στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: «Κρατά όμηρο την Ε.Ε» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Vivien Benko Cher/Hungarian PM's Press Office Handout
0

Βολές δέχεται η Ουγγαρία για τη στάση που τηρεί όσον αφορά στο έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Η χώρα καταγγέλλεται πως «κρατά όμηρο την Ε.Ε.» καθώς αρνείται να συνταχθεί στο πλευρό των συμμάχων της. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, όλη η Ένωση κρατείται όμηρος από ένα κράτος μέλος». Δεν κατονόμασε την Ουγγαρία, αλλά αναφερόταν σε εκείνη.

Για να μπορέσει να κάμψει τις αντιδράσεις της Βουδαπέστης η Ε.Ε. πρότεινε σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το 2024, ωστόσο αυτό δεν άλλαξε και πολύ τη θέση της.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, έχει παρομοιάσει το εμπάργκο με «ατομική βόμβα» για την οικονομία της χώρας του. 

Η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι χρειάζεται πέντε χρόνια και εκατοντάδες δισεκατομμύρια φιορίνια για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες στο διυλιστήριο Százhalombatta κοντά στη Βουδαπέστη, το οποίο μπορεί να δεχθεί μόνο ρωσικό πετρέλαιο. 

«Όλοι θεώρησαν ότι θα είναι αρκετό» είπε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην πεποίθηση που επικράτησε στην Ένωση για τη συμβιβαστική πρόταση στην Ουγγαρία. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν σήμερα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. 

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα συμβεί γιατί οι θέσεις είναι πολύ ισχυρές». 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ανακοινώσει προ 12 ημερών το έκτο πακέτο μέτρων κατά της Μόσχας, ωστόσο δεν έχουν γίνει πολλά βήματα έκτοτε.

Πλην του εμπάργκο, συμπεριλαμβάνονται και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε γνωστούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν

Σύμφωνα με τον Φον ντερ Λάιεν, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του τρέχοντος έτους

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM