Bloomberg: Ρωσία και Ιράν κατασκευάζουν νέα διηπειρωτική εμπορική οδό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις

Bloomberg: Η Ρωσία και το Ιράν κατασκευάζουν μια νέα διηπειρωτική εμπορική οδό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η Ρωσία και το Ιράν κατασκευάζουν μια νέα διηπειρωτική διαδρομή για να παρακάμψουν τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας τους ποταμούς Βόλγα και  Ντον, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο χώρες επενδύουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων μέσω του νερού των ποταμών και των γραμμών του σιδηροδρόμου. Η νέα διηπειρωτική διαδρομή θα εκτείνεται από την ανατολική άκρη της Ευρώπης μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το συνολικό της μήκος θα είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα και θα είναι απροσπέλαστη σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση.

Στόχος του έργου είναι να επιταχυνθεί η παράδοση αγαθών κατά μήκος των ποταμών και των σιδηροδρόμων που συνδέονται με την Κασπία Θάλασσα. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg δείχνουν ότι δεκάδες ρωσικά και ιρανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπόκεινται σε κυρώσεις, εκτελούν ήδη τη διαδρομή.

Ο πιο μακρινός, στρατηγικός στόχος, καταλήγει η εφημερίδα, είναι «να προστατευθούν οι εμπορικοί δεσμοί από τις δυτικές παρεμβάσεις και να σφυρηλατηθούν νέοι δεσμοί με τις γιγαντιαίες και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας».

Είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων αναδιαμορφώνει γρήγορα τα εμπορικά δίκτυα σε μια παγκόσμια οικονομία που φαίνεται ότι θα κατακερματιστεί σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η Ρωσία και το Ιράν, υπό την τεράστια πίεση των κυρώσεων, στρέφονται η μία προς την άλλη και οι δύο κοιτάζουν επίσης προς τα ανατολικά, σχολιάζει το Bloomberg. 

Οι νέες διαδρομές μέσω Ιράν θα εξοικονομήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα

 «Πρόκειται για την καθιέρωση αλυσίδων εφοδιασμού ανθεκτικών στις κυρώσεις σε όλη τη διαδρομή», λέει στο Bloomberg η Μαρία Σάγκινα, εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο.

Bloomberg: Η Ρωσία και το Ιράν κατασκευάζουν μια νέα διηπειρωτική εμπορική οδό για να παρακάμψουν τις κυρώσεις Facebook Twitter

Ο αναδυόμενος εμπορικός διάδρομος θα επιτρέψει στη Ρωσία και το Ιράν να εξοικονομήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τις υπάρχουσες διαδρομές. Στο βόρειο άκρο του βρίσκεται η Αζοφική Θάλασσα, η οποία πλαισιώνεται από τη χερσόνησο της Κριμαίας, τις νοτιοανατολικές ακτές της Ουκρανίας -συμπεριλαμβανομένου του κατεχόμενου από τη Ρωσία λιμανιού της Μαριούπολης- και τις εκβολές του ποταμού Ντον.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απαριθμώντας τα κέρδη της χώρας του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Αζοφική Θάλασσα «έχει γίνει εσωτερική θάλασσα» για τη Ρωσία.

Από εκεί ποτάμια, θαλάσσια και σιδηροδρομικά δίκτυα επεκτείνονται σε ιρανικούς κόμβους στην Κασπία Θάλασσα και τελικά στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Πούτιν έχει επισημάνει τη σημασία και αυτού του άκρου του διαδρόμου. Σε ένα οικονομικό φόρουμ τον Σεπτέμβριο υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι ναυτιλιακές, σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές κατά μήκος της διαδρομής, οι οποίες «θα παράσχουν στις ρωσικές εταιρείες νέες ευκαιρίες να εισέλθουν στις αγορές του Ιράν, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και σε αντάλλαγμα θα διευκολύνουν τις προμήθειες από τις χώρες αυτές».

Η Σάγκινα εκτιμά ότι η Ρωσία και το Ιράν επενδύουν έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον εσωτερικό εμπορικό διάδρομο, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση της ροής αγαθών που η Δύση θέλει να σταματήσει. «Οι δύο χώρες παίζουν ένα παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού», λέει. «Θα εξερευνήσουν όλα τα παραθυράκια για να μεταφέρουν απαγορευμένα προϊόντα και όπλα» εκτιμάει. Αυτό προφανώς έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν τη μεταφορά ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προμηθειών που, όπως λένε, βοηθούν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να νοσηλευτεί σε πολυτελή σουίτα του νοσοκομείου

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να νοσηλευτεί σε πολυτελή σουίτα του νοσοκομείου

Η μεγαλύτερη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου νοσηλεύεται σε ένα από τα 108 «κανονικά» δωμάτια του ιδιωτικού νοσοκομείου - Την επισκέφθηκε υποβασταζόμενη η αδελφή της Ειρήνη
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κέιτ Μίντλετον: Θα απονείμει ο βασιλιάς Κάρολος τίτλους ευγενείας στους γονείς της;

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Θα απονείμει ο βασιλιάς Κάρολος τίτλους ευγενείας στους γονείς της;

Σε παμπ το Σάββατο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την μητέρα της Κέιτ Μίντλετον - Η Κάρολ Μίντλετον είναι η μητρική φιγούρα για τον διάδοχο του θρόνου, που έχασε την μητέρα του σε ηλικία 15 ετών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ