Παρά το «αμερικανικό όνειρο» του ευρωπαϊκού τουρισμού για ανάκαμψη, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι, γράφει το Bloomberg.

 

Πριν από μερικές ημέρες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στους Νew York Times ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ αυτό το καλοκαίρι. Παρότι αποτελεί μια σπάνια «αχτίδα» ελπίδας, η αμερικανική «εισβολή» τουριστών δεν θα είναι αρκετή για να σωθεί το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, σχολιάζει το Bloomberg.

 

Οι Αμερικανοί αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, σημειώνει το δημοσίευμα. Για να μην χαθεί μία ακόμη τουριστική σεζόν για αυτές τις χώρες, πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως τα ταξίδια εντός της Ευρώπης. Και αυτό δεν φαίνεται να είναι κοντά, παρατηρεί το Bloomberg.

 


Σαφώς, η προοπτική να ταξιδέψουν Αμερικανοί στην Ευρώπη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτοί οι τουρίστες θα είναι «ευλογία» για τις τοπικές οικονομίες, για αλυσίδες ξενοδοχείων, ενώ η αποκατάσταση των διατλαντικών πτήσεων θα βοηθήσει και τις αεροπορικές εταιρείες, επισημαίνει το δημοσίευμα.

 

Όμως, σημειώνει, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι πολλοί Αμερικανοί θα θέλουν- ή θα έχουν τη δυνατότητα- να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους πολλές ευρωπαϊκές (και η Ελλάδα).

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ είναι πως η πλειονότητα των επισκεπτών σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, αναλυτής της εταιρείας Bernstein.

 

Οι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να κάνουν διακοπές σε κοντινότερα θέρετρα στην Καραϊβική, παρά σε προορισμούς της Μεσογείου, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

 

Για να ανακάμψει πραγματικά ο ευρωπαϊκός τουρισμός, πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, σημειώνει το Bloomberg.

 

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει σύστημα με το οποίο οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε «πράσινες» χώρες, χωρίς να πρέπει να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν. Οι επισκέπτες χωρών της «κόκκινης» και της «κίτρινης» λίστας θα είναι αντιμέτωποι με περιορισμούς όταν γυρίσουν στην πατρίδα τους.

 


Περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και ενδέχεται η Βρετανία να επιστρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου.

 


Στη Γερμανία από την άλλη, δεν υπάρχει απαγόρευση ταξιδιών και η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, σημειώνει το Bloomberg. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι ενώ Γερμανοί μπορούν να επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, αποθαρρύνονται οι διακοπές στην Ελλάδα.

 

Έτσι, πολλές χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, συνεχίζει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα ανοίξει από τα μέσα Μαΐου, για τους εμβολιασμένους και όσους έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

 

«Βέβαια αυτό το άνοιγμα μπορεί να ανατραπεί από νέα στελέχη του κορωνοϊού και μέτρα για την αποτροπή νέων κυμάτων κρουσμάτων από χώρες όπως η Ινδία», προειδοποιεί το δημοσίευμα.