Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υπουργό Υγείας, Σατζίντ Τζάβιντ να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει προς το παρόν το αποκαλούμενο «σχέδιο Β» λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο αριθμός των ημερησίων μολύνσεων κορωνοϊού μπορεί να αυξηθεί στις 100.000.

 

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν ίσως να δουν το παράδειγμα του Ισραήλ και τον οδικό χάρτη που υιοθέτησε, όταν η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε την επανεμφάνιση της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα Υγείας οι απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα «ποιο θα είναι το επόμενο βήμα» ίσως πρέπει να αναζητηθούν στο Ισραήλ, καθώς οι δύο αυτές χώρες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν τα πιο καλά αντανακλαστικά παγκοσμίως στα προγράμματα εμβολιασμού και κατάφεραν γρηγορότερα να προχωρήσουν στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Όταν το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας έθεσε σε εφαρμογή ένα επιθετικό πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε έφερε αποτέλεσμα.

 

Αν και υπάρχουν πολλές μεταβλητές που θα πρέπει να εξετάσει κάποιος για να εξάγει συμπεράσματα, όπως ο τύπος εμβολίου, ο χρόνος λήψης, η προτεραιοποίηση των ηλικιακών ομάδων, οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας, ίσως προσφέρει ένα μάθημα: οι πολίτες πρέπει να κάνουν τις ενισχυτικές τους δόσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και η πρώτη που γνώρισε τον αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας» ανέφερε ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για τον κορωνοϊό, με έδρα το Τελ Αβίβ. Άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα «εκτός αν χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που μάθαμε εδώ και λάβουν υπ' όψιν την καμπάνια για ενισχυτική δόση».

 

Με πληροφορίες από Bloomberg