Bloomberg: Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ

Bloomberg: Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ Facebook Twitter
5

"Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μάχη με το ΔΝΤ, η Πορτογαλία θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που πήρε από αυτό" αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg που ισχυρίζεται πως η Πορτογαλία έχει αντλήσει ήδη σχεδόν το μισό της χρηματοδότησης που σχεδιάζει για το σύνολο του έτους μέσω της έκδοσης ομολόγων.

 

«Η Πορτογαλία έχει καλύψει ήδη το 40% του ανώτατου ορίου του στόχου της και επιμήκυνε την καμπύλη κατά οκτώ χρόνια. Μετά την αρχή αυτή, η Πορτογαλία αναμένεται ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει σύντομα τις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων της, ίσως πριν από το καλοκαίρι που είναι λίγες οι εκδόσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα της Πορτογαλίας στους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι η χώρα μοιάζει περισσότερο με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της και τη σχετική πολιτική σταθερότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας πούλησε τον Ιανουάριο 10ετή και 30ετή ομόλογα μέσω τραπεζών, συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ. Οι συνολικές εκδόσεις που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 12 έως 14 δις. ευρώ. Το επιτόκιο που πληρώσει η ιβηρική χώρα για τα δάνεια ύψους 26,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ υπολογίζεται στο 3,7%. Τα δάνεια από το ΔΝΤ αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης, από το οποίο βγήκε η Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο, ενώ η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013. Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων έχει κατρακυλήσει στο 2,44%, ενώ έφθασε στις 23 Ιανουαρίου στο 2,33%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία. Η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων αυξήθηκε χθες κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,48%.

Όπως έκανε και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία εκμεταλλεύθηκε τη μεγάλη πτώση τους κόστους δανεισμού της για να σχηματίσει ένα αποθεματικό και να θωρακισθεί από κάθε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Ο Οργανισμός Χρέους της χώρας υπολογίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του πορτογαλικού δημοσίου στο τέλος του 2015 θα ανέρχονται σε 10,2 δις. ευρώ έναντι 12,4 δις. ευρώ στο τέλος του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM
Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Διεθνή / Oasis: «Υπήρχαν μπίρες παντού, γλίστρησε προφανώς» λέει ο πατέρας του άνδρα που έχασε τη ζωή του στη συναυλία

Ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του ήταν «φανατικός» οπαδός του συγκροτήματος και πως ολόκληρη η οικογένεια είναι συγκλονισμένη από τον θάνατό του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
και η Αλβανία τελικά δε χρειάστηκε ΔΝΤ. Πανηγυρίστε για το "υψηλό επίπεδο ζωής" στην Αλβανία. Η Πορτογαλία είναι σε τραγική κατάσταση με τεράστια ανεργία και μαζική μετανάστευση προς το Βορρά.
Ενω εδω η ανεργια ειναι στο 5% και κανενας Ελληνας δεν ψαχνεται να φυγει μεσα στην βιομηχανικη ανθηση στου τοπου. Η διαφορα μας ειναι οτι ενω ειμαστε στα ιδια σκατα αυτοι καναν μια καλυτερη διαχειριση και θα ξεφορτωθουν ενα βραχνα νωριτερα. Και παραεισαι υπερβολικος γιατι εχω φιλους σε 4 διαφορετικα μερη της Πορτογαλιας και η κατασταση δεν ειναι καν χειροτερη απο την Ελλαδα..
Λυπάμαι για την ελλιπή σου ενημέρωση, που προφανώς κρύβει κομματική τύφλωση. Η Πορτογαλία είναι στα πρόθυρα σαρωτικής διάλυσης του κοινωνικού της ιστού. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% , ενώ ο πρώτος μισθός είναι στα 350 Ευρώ. Δύο είναι οι δρόμοι της. Ή να αφεθεί στο να γίνει η Βουλγαρία του Ευρωπαϊκόυ Νότου, ή να προκληθεί τεράστια κοινωνική εξέγερση. Μιλάω με πολλούς Πορτογάλλους και το ξέρω καλά. Οπότε μην ηδονίζεστε τζάμπα.