Bloomberg: Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ

Bloomberg: Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ Facebook Twitter
5

"Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μάχη με το ΔΝΤ, η Πορτογαλία θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που πήρε από αυτό" αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg που ισχυρίζεται πως η Πορτογαλία έχει αντλήσει ήδη σχεδόν το μισό της χρηματοδότησης που σχεδιάζει για το σύνολο του έτους μέσω της έκδοσης ομολόγων.

 

«Η Πορτογαλία έχει καλύψει ήδη το 40% του ανώτατου ορίου του στόχου της και επιμήκυνε την καμπύλη κατά οκτώ χρόνια. Μετά την αρχή αυτή, η Πορτογαλία αναμένεται ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει σύντομα τις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων της, ίσως πριν από το καλοκαίρι που είναι λίγες οι εκδόσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα της Πορτογαλίας στους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι η χώρα μοιάζει περισσότερο με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της και τη σχετική πολιτική σταθερότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας πούλησε τον Ιανουάριο 10ετή και 30ετή ομόλογα μέσω τραπεζών, συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ. Οι συνολικές εκδόσεις που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 12 έως 14 δις. ευρώ. Το επιτόκιο που πληρώσει η ιβηρική χώρα για τα δάνεια ύψους 26,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ υπολογίζεται στο 3,7%. Τα δάνεια από το ΔΝΤ αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης, από το οποίο βγήκε η Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο, ενώ η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013. Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων έχει κατρακυλήσει στο 2,44%, ενώ έφθασε στις 23 Ιανουαρίου στο 2,33%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία. Η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων αυξήθηκε χθες κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,48%.

Όπως έκανε και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία εκμεταλλεύθηκε τη μεγάλη πτώση τους κόστους δανεισμού της για να σχηματίσει ένα αποθεματικό και να θωρακισθεί από κάθε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Ο Οργανισμός Χρέους της χώρας υπολογίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του πορτογαλικού δημοσίου στο τέλος του 2015 θα ανέρχονται σε 10,2 δις. ευρώ έναντι 12,4 δις. ευρώ στο τέλος του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Διεθνή / Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ του Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Συνολικά 37 άτομα κατηγορούνται, ανάμεσά τους πρώην αξιωματούχοι
LIFO NEWSROOM
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM
Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Διεθνή / Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά την πιθανή πώληση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία - Διαβάστε πώς θα επηρεάσουν την εμβέλεια και τους στόχους του Κιέβου, τους στρατιωτικούς περιορισμούς, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τι σημαίνει διπλωματικά για ΗΠΑ και Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φανταστική τεχνολογία με απίστευτες δυνατότητες. Όμως έχει επίσης τεράστια δύναμη να αντικαταστήσει ανθρώπινη εργασία, ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Διεθνή / Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Η Γαλλίδα Λιζ Σομπέρον δίνει μάχη με τη DC Comics, που την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ονόματος της εφαρμογής της “Wondermum” - Μια αληθινή ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που συγκινεί τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Διεθνή / Έλον Μασκ: Ξεκινά η τελική μάχη για το πακέτο των 56 δισ. δολαρίων της Tesla

Ο Έλον Μασκ δίνει τη μεγαλύτερη νομική μάχη της καριέρας του, διεκδικώντας την αποζημίωση των 56 δισ. δολαρίων από την Tesla - Οι συνέπειες για το Ντέλαγουερ και τον κόσμο των επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
και η Αλβανία τελικά δε χρειάστηκε ΔΝΤ. Πανηγυρίστε για το "υψηλό επίπεδο ζωής" στην Αλβανία. Η Πορτογαλία είναι σε τραγική κατάσταση με τεράστια ανεργία και μαζική μετανάστευση προς το Βορρά.
Ενω εδω η ανεργια ειναι στο 5% και κανενας Ελληνας δεν ψαχνεται να φυγει μεσα στην βιομηχανικη ανθηση στου τοπου. Η διαφορα μας ειναι οτι ενω ειμαστε στα ιδια σκατα αυτοι καναν μια καλυτερη διαχειριση και θα ξεφορτωθουν ενα βραχνα νωριτερα. Και παραεισαι υπερβολικος γιατι εχω φιλους σε 4 διαφορετικα μερη της Πορτογαλιας και η κατασταση δεν ειναι καν χειροτερη απο την Ελλαδα..
Λυπάμαι για την ελλιπή σου ενημέρωση, που προφανώς κρύβει κομματική τύφλωση. Η Πορτογαλία είναι στα πρόθυρα σαρωτικής διάλυσης του κοινωνικού της ιστού. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% , ενώ ο πρώτος μισθός είναι στα 350 Ευρώ. Δύο είναι οι δρόμοι της. Ή να αφεθεί στο να γίνει η Βουλγαρία του Ευρωπαϊκόυ Νότου, ή να προκληθεί τεράστια κοινωνική εξέγερση. Μιλάω με πολλούς Πορτογάλλους και το ξέρω καλά. Οπότε μην ηδονίζεστε τζάμπα.