Το Bitcoin γίνεται νόμιμο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ

Το bitcoin γίνεται επίσημο νόμισμα στο Ελ Σαλβαδόρ Facebook Twitter
Pixabay
0

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο, που κατατάσσει επίσημα το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.

Το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου Nayib Bukele να νομιμοποιήσει το κρυπτονόμισμα, με 62 από τις 84 ψήφους την Τρίτη το βράδυ.

Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση έγραψε ιστορία και η απόφαση αυτή θα διευκολύνει τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που μένουν στο εξωτερικό να στέλνουν χρήματα στους συγγενείς τους στην πατρίδα.

Το Bitcoin θα γίνει νόμιμο νόμισμα παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο σε 90 ημέρες.

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση υποχρεούται να δέχεται το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα για αγαθά ή υπηρεσίες, εκτός εάν δεν είναι σε θέση να παρέχει την τεχνολογία που απαιτείται για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

«Θα φέρει την επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπουκέλε σε tweet λίγο πριν από την ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο 70% των πολιτών, που δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμβάσματα, ή χρήματα που αποστέλλονται από το εξωτερικό, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ ζουν εκτός χώρας, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τον τόπο γέννησής τους, στέλνοντας πίσω περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Στο Twitter, ορισμένοι οικονομικοί και νομικοί παρατηρητές περιέγραψαν την αλλαγή του νόμου ως αξιοσημείωτο επίτευγμα και αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού. Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια του κρυπτονομίσματος.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τα ζητήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου το Ελ Σαλβαδόρ αναζητά πρόγραμμα στήριξης άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο έγινε την ίδια ημέρα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θεωρεί το bitcoin «απάτη». «Δεν μου αρέσει γιατί είναι ένα άλλο νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο», δήλωσε στο Fox Business. Πρόσθεσε δε, ότι ήθελε το δολάριο να είναι «το νόμισμα του κόσμου».

Το Bitcoin, ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, έχει δει μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του με την πάροδο των ετών. Οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων.

Τον Απρίλιο, η Τράπεζα της Αγγλίας γνωστοποίησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, που θα κινείται παράλληλα με μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM