Από την πόλη της φυσικής και της χημείας, το Άμστερνταμ των coffeeshops και της Unilever, μας έρχεται το νέο τρεντ στην πρόληψη και καταστολή ληστειών/κλοπών. Ξεχάστε το σπρέι πιπεριού - το σπρέι DNA είναι εδώ.

Το σπρέι αυτό αποτελείται από ένα άχρωμο και άοσμο high-tech διάλυμα το οποίο περιέχει, ανάμεσα σε άλλα ανιχνεύσιμα υλικά, και έναν συνθετικό κώδικα DNA. Όταν ο ανύποπτος κλέφτης πάει να σπάσει μια τζαμαρία ενός καταστήματος, ή να το διαρρήξει και να μπει να το κλέψει, οι ειδικά τοποθετημένοι (στις εισόδους) σένσορες-ντισπένσερ του σπρέι DNA θα παραμονεύουν για να τον ψεκάσουν και να τον μαρκάρουν, συνδέοντάς τον έτσι με την σκηνή της διάρρηξης και το συγκεκριμένο έγκλημα. Τα υπολείμματα του σπρέι που θα εντοπίζονται στον ύποπτο, θα γίνονται δεκτά στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία. Το διάλυμα παραμένει στα ρούχα, το δέρμα ή τα μαλλιά του υπόπτου για μερικές βδομάδες και είναι τελείως αβλαβές.

 

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά στην πόλη του Ρότερνταμ σε πρώτη φάση, όπου διαπιστώθηκε πτώση στις διαρρήξεις και ληστείες κατά 65%. Το Άμστερνταμ διατείνεται ότι το μέτρο λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά και για αυτό το λόγο έχουν τοποθετήσει ταμπέλες που προειδοποιούν για τη χρήση του σπρέι DNA.

Έξυπνο όπλο κατά των διαρρηκτών; Ύποπτο high tech παρακλάδι του Μεγάλου Αδελφού; Φαίνεται πως όλα τα σίριαλ εξιχνίασης εγκλημάτων που έχουν κατακλείσει τα κανάλια και φουντώσει τα κρυφά ντετεκτιβίστικα ένστικτα μας, βρίσκουν εφαρμογές και στην εκτός-TV πραγματικότητα. 

 

Κανείς δεν ξέρει όμως πώς θα αποφάσιζαν να το χρησιμοποιήσουν στην Ελλάδα: Μπορεί το ΛΑΟΣ να το προτείνει ως μέσο στιγματισμού των αναρχικών ή και άλλων που διαδηλώνουν; Μπορεί σε λίγο να δούμε να μας ψεκάζουν στις διαδηλώσεις εκτός από άλλα χημικά και με σπρέι DNA για να ξέρουν ποιοι έκαναν τι και πού; Υπάρχει και η άλλη άποψη: Αν στην τράπεζα Μαρφίν που δολοφονήθηκαν οι 3 υπάλληλοι πριν λίγο καιρό υπήρχαν τα σπρέι αυτά τοποθετημένα σε κατάλληλα σημεία θα είχαν μαρκάρει τους δράστες και πιθανώς να είχαν οδηγήσει στη σύλληψη τους. Θα το χοντρύνω ακόμα παραπάνω: Αν τέτοια σπρέι είχαν τοποθετηθεί σε καταλήψεις, σε κέντρα μεταναστών και θρησκευτικούς χώρους αλλόθρησκων συμπατριωτών μας, θα είχαν μαρκάρει τους ακροδεξιούς που κάνουν συχνές επιθέσεις εναντίον μαθητων, μεταναστών αλλά και των θρησκευτικών χώρων που χρησιμοποιούν για την προσευχή τους...

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr