Βερολίνο: Σημαντική πρόοδος στο Αιγαίο - Δικαιολογημένο το αίτημα επέκτασης των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν

Βερολίνο: Σημαντική πρόοδος στο Αιγαίο - Δικαιολογημένο το αίτημα επέκτασης των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν Facebook Twitter
0

«Σημαντική πρόοδο» βλέπει στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών προσφύγων το Βερολίνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά και τόνισε ότι υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως δικαιολογημένη η επιστολή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Δανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν και μετά τα μέσα Μαΐου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και παρέπεμψε στην ομιλία της καγκελαρίου στις 16 Μαρτίου στη γερμανική Βουλή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή η κ. Μέρκελ είχε χαιρετίσει εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ φιλόδοξο», καθώς προέβλεπε άρση όλων των προσωρινών συνοριακών ελέγχων ως το τέλος αυτού του έτους.

«Ήδη τότε η καγκελάριος είπε ότι για να γίνει αυτό, πρέπει βεβαίως να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα πρέπει να έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Ιδιαίτερα στο Αιγαίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, με το βλέμμα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι προφανές ότι πρέπει ακόμη να γίνουν αρκετά. Υπ' αυτή την έννοια, η επιστολή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών είναι στο πνεύμα των προθέσεων που η καγκελάριος είχε περιγράψει ήδη στην ομιλία της».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, «η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ξεκινήσει καλά και πράγματι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί πολύ σημαντικά, αλλά όταν μιλάς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν μπορείς να περιορίσεις το βλέμμα σου μόνο στο Αιγαίο», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν και άλλες περιοχές της Μεσογείου για τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχουμε επιτύχει αυτά τα οποία πιθανώς να έχουμε επιτύχει στο Αιγαίο και γι' αυτό υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. «Γι' αυτό πιστεύω ότι η επιστολή είναι δικαιολογημένη», σημείωσε καταληκτικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM