LIVE!

Βενεζουέλα: Βουλευτές του Γκουαϊδό κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες

Βενεζουέλα: Βουλευτές του Γκουαϊδό κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Δύο ακόμα βουλευτές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες λίγες μέρες μετά την απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο. 

Ο Αμέρικο Ντε Γκράσια, πολιτικός της αντιπολίτευσης εκλεγμένος στην Εθνοσυνέλευση, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Καράκας, γνωστοποίησε ο ίδιος. «Δεν θα δώσω στη δικτατορία που διακινεί ναρκωτικά την ικανοποίηση να με επιδεικνύει σαν τρόπαιο και να με χρησιμοποιεί σαν όμηρο» και «είμαι ευγνώμων για την υποδοχή της Ιταλίας», ανέφερε ο Ντε Γκράσια μέσω Twitter. Ο βουλευτής συγκαταλέγεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις μετά την άρση της ασυλίας τους διότι φέρονται να ενέχονται στην απόπειρα «στρατιωτικού πραξικοπήματος» της 30ής Απριλίου εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, την πτώση του οποίου επιδιώκει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ανάμεσα στα μέλη της αντιπολίτευσης που διώκονται είναι επίσης ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπλάνκο, που νωρίτερα χθες κατέφυγε στην πρεσβεία της Αργεντινής. Η βουλευτής Μαριέλα Μαγαγιάνες προσέφυγε προχθές Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας. Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας την ημέρα της αποτυχημένης προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ωθήσει τον στρατό να στασιάσει εναντίον του Μαδούρο, την 30ή Απριλίου. Οι νέες εξελίξεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Έντγκαρ Σαμπράνο, αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης και δεξιού χεριού του προέδρου του ελεγχόμενου από την αντιπολίτευση σώματος.

Ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι «το καθεστώς θα συνεχίσει να κλιμακώνει την καταστολή» και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να βγουν ξανά στους δρόμους αύριο Σάββατο για να διαδηλώσουν εναντίον του Μαδούρο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τις κυβερνήσεις δεκάδων χωρών της Δύσης και της περιοχής ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ζήτησαν χθες την άμεση απελευθέρωση του Σαμπράνο, με την αμερικανική κυβέρνηση να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «συνέπειες» σε διαφορετική περίπτωση. Ο Μαδούρο χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσινγκτον και καταγγέλλει ότι η αντιπολίτευση μαζί με τις ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την ανατροπή του με πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν με τον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Διεθνή / «Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν μέσα στον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στις ζωές απλών πολιτών, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιό, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM