Το Βέλγιο εφάρμοσε για πρώτη φορά τον αντισεξιστικό νομο επιβάλλοντας σε άνδρα πρόστιμο 3.000 ευρώ

Το Βέλγιο εφάρμοσε για πρώτη φορά τον αντισεξιστικό νομο επιβάλλοντας σε άνδρα πρόστιμο 3.000 ευρώ Facebook Twitter
EPA
0

Πρόστιμο 3.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ένας Βέλγος, για σεξιστική, φραστική επίθεση σε βάρος γυναίκας αστυνομικού. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση στο πλαίσιο του νέου νόμου που ποινικοποιεί τη δημόσια, σεξιστική συμπεριφορά στη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2016, η αστυνομικός είχε σταματήσει το όχημα του Βέλγου, για να του επιδώσει πρόστιμο για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Εκνευρισμένος, ο οδηγός προέβη σε σεξιστικά σχόλια κατά της αστυνομικού, που κατήγγειλε το περιστατικό και, εν τέλει, δικαιώθηκε.

Αν ο άνδρας δεν πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο, θα οδηγηθεί για έναν μήνα στη φυλακή.

Το ντοκιμαντέρ που πυροδότησε τις αλλαγές

Η νομοθεσία στη χώρα άλλαξε το 2014, μετά την κοινωνική κατακραυγή που είχε προκαλέσει η προβολή ενός ντοκιμαντέρ για την ανάρμοστη συμπεριφορά, σε βάρος γυναικών που «απλώς περπατούν» στους δρόμους των Βρυξελλών.

Με τη βοήθεια κρυμμένων καμερών και κρυφών μικροφώνων, το ντοκιμαντέρ Femme de la Rue, της τότε φοιτήτριας σκηνοθεσίας, Sofie Peeters, ταρακούνησε την βελγική κοινότητα για τα καθημερινά φαινόμενα σεξισμού.

Από απλά σφυρίγματα και άλλες άναρθρες προκλήσεις μέχρι κανονικότατα χειροκροτήματα και φωνές, το ντοκιμαντέρ απαθανάτιζε την ανάρμοστη συμπεριφορά που υπομένουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες στη χώρα.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, άνδρες άλλαζαν ακόμα και την πορεία τους για να ακολουθήσουν τις γυναίκες που στοχοποιούσαν, προκαλώντας ανησυχία και φόβο στα θύματά τους, συχνά με την σιωπηλή ανοχή ή αδιαφορία των υπόλοιπων περαστικών.

Ο δημόσιος διάλογος που προκλήθηκε με αφορμή το Femme de la Rue, οδήγησε τελικά σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που όριζε ως σεξιστική συμπεριφορά «κάθε περιφρονητικό σχόλιο ή ενέργεια σε δημόσιο χώρο» καθώς και οποιαδήποτε μειωτική συμπεριφορά περιορίζει ή στοχοποιεί κάποιον στη βάση της σεξουαλικής του υπόστασης.

Έτσι, οποιοσδήποτε προσβάλει δημοσίως την αξιοπρέπεια ενός περαστικού στο Βέλγιο, διώκεται πλέον ποινικά.

«Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόσαμε τον σχετικό νόμο. Πολύ συχνά, άνθρωποι που ελέγχονται από αστυνομικούς προσβάλλουν και απειλούν τα όργανα της τάξης. Αλλά το να κατηγορήσεις μία αστυνομικό για το φύλο της είναι ειδική περίπτωση. Ήταν ένα χρήσιμο "τεστ" της σχετικής νομοθεσίας σε μία ξεκάθαρη περίπτωση, με αρκετούς μάρτυρες», δήλωσε σχετικά με την καταδική, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου εισαγγελέα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ