BBC: Γιατί η φυλάκιση του Ναβάλνι μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα στον Πούτιν

BBC: Γιατί η φυλάκιση του Ναβάλνι μπορεί να φέρει περισσότερα προβλήματα στον Πούτιν Facebook Twitter
EPA
0

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του που διαδήλωναν την ίδια ώρα ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με τη σκληρή αστυνομική καταστολή. Όμως, η φίμωση του επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο το Κρεμλίνο ελπίζει.

«Πιστεύω ότι είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων για το καθεστώς, γιατί ο Ναβάλνι δεν έγινε μόνο πολιτική δύναμη αλλά και ηθική, κάτι που τον κάνει πιο ελκυστικό σε εκείνους που δεν ήταν έως τώρα υποστηρικτές του», δήλωσε στο BBC ο Αντρέι Κολέσνικοφ, του Carnegie Centre στη Μόσχα.

«Δεν είναι μόνο η πολιτική αντιπολίτευση αλλά και η κοινωνία που ενοχλείται από τη βαναυσότητα, τη συμπεριφορά της αστυνομίας και των δικαστηρίων», συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο εδώ και καιρό περιγράφει τον Ναβάλνι ως έναν «πράκτορα» της Δύσης που είναι αποφασισμένος να υπονομεύσει τη Ρωσία, ενώ επιμένει πως τα δικαστήρια είναι απολύτως ανεξάρτητα και ότι οι οργισμένοι διαδηλωτές είναι «χούλιγκαν». Ο εκπρόσωπος του Πούτιν επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη σκληρή τιμωρία των «προβοκατόρων». Όμως, υπάρχουν κάποιοι που προειδοποιούν ότι οι σκληρές τακτικές μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Τα σκληρά μέτρα για τον Αλεξέι Ναβάλνι, που είναι σοκαριστικά για την αγριότητά τους... είναι επίσης σοκαριστικά ηλίθια», έγραψε ο Φίλιπ Στιόρκιν στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα Vtimes.

Η ποινή φυλάκισης του Ναβάλνι, εκτίμησε ο ίδιος, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω διαμαρτυρίες, αντί να τις σταματήσει. Κάτι όχι ιδανικό για το Κρεμλίνο, σε αβέβαιες οικονομικές εποχές.

«Οι αρχές επίμονα πριόνισαν τα πόδια της καρέκλας στην οποία κάθονται, παρότι η καρέκλα φαίνεται όσο ασταθής είναι», έγραψε χαρακτηριστικά ο Στιόρκιν.

Πράγματι, πολλοί που βγαίνουν στους δρόμους λένε ότι διαδηλώνουν για πρώτη φορά και το κάνουν λιγότερο για τον Αλεξέι Ναβάλνι και περισσότερο για να διαμαρτυρηθούν για τον σκληρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Αυτό περιλαμβάνει και τον θυμό για την διαφθορά στα υψηλά επίπεδα που έχουν αποκαλύψει οι έρευνες του Ναβάλνι. Κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό καθώς οι Ρώσοι βλέπουν τις δικές τους ζωές να γίνονται πιο δύσκολες.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο θα κρατήσει το κύμα διαμαρτυρίας. Μπορεί να υποχωρήσει μέχρι την επόμενη πιθανή αφορμή «ανάφλεξης», τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, εκεί όπου ο Ναβάλνι έκανε σχέδια για «αποδεκατισμό» του κυβερνόντος κόμματος.

Τώρα, η ομάδα του πρέπει να προσπαθήσει να εκτελέσει το πλάνο χωρίς τον ίδιο. «Θα είναι δύσκολο», παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Λιούμποφ Σομπόλ, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα τα βγάλει πέρα η ομάδα του Ναβάλνι, αν ο ηγέτης της καταλήξει στη φυλακή. «Ο Αλεξέι είναι η έμπνευσή μας. Αλλά θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος αν αυτό συμβεί, από την οργή μας», συμπλήρωσε.

Όμως, ακόμη και αυτό φαίνεται δύσκολο. Η Σομπόλ και αρκετοί άλλοι τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες- και πιθανές ποινές- επειδή κάλεσαν τον κόσμο σε συγκεντρώσεις εν μέσω της πανδημίας.

Ο Ναβάλνι θα δυσκολευτεί να επιστρατεύσει τους υποστηρικτές του και να έχει τον έλεγχο της ομάδας του από τη φυλακή, ιδιαίτερα αν οι αρχές συνεχίσουν τις διώξεις εναντίον του, για κατηγορίες που εκκρεμούν, όπως υποπτεύονται πολλοί.

Όμως, ο άνδρας που επέζησε από δηλητηρίαση και επέστρεψε για να αντιμετωπίσει εκείνους που κατηγορεί είναι απίθανο να φιμωθεί πλήρως, παρατηρεί το BBC. Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται στις ρωσικές φυλακές, αλλά συνήθως είναι διαθέσιμα εντός αυτών. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ήταν υπό κράτηση, ο Ναβάλνι κατάφερε να στείλει μήνυμα μέσω Instagram, καλώντας τους Ρώσους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να διαδηλώσουν.

«Κανένας δεν θέλει να ζει σε μια χώρα που κυριαρχεί η ανομία και η διαφθορά», σε μια χώρα που οι ηγέτες της «φυλακίζουν όποιον μιλάει», έγραψε και συγκέντρωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο likes.

«Ο Ναβάλνι έγινε το διωκόμενο θύμα, ένας γενναίος», ανέφερε ο Αντρέι Κολεσνίκοφ, παρομοιάζοντας με αυτή την έννοια τον 44χρονο με αντιφρονούντες της σοβιετικής εποχής, όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης. «Τώρα η κατάσταση έγινε άσπρο και μαύρο. Μπορείς να υποστηρίξεις είτε τον Πούτιν, είτε τον Ναβάλνι», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ