Το Βατικανό αποκαλύπτει πού δαπανήθηκαν τα χρήματα από τις συνεισφορές των πιστών στον πάπα Φραγκίσκο

Βατικανό: Στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις φιλανθρωπικές εισφορές στον πάπα Φραγκίσκου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Βατικανό επιχειρεί να τονώσει την εμπιστοσύνη των πιστών αναφορικά με τις φιλανθρωπικές συνεισφορές τους στον πάπα Φραγκίσκο και εξέδωσε την πρώτη λεπτομερή αναφορά του κύριου ταμείου του.

Το ταμείο (Peter's Pence), στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τον Πάπα να διευθύνει την Εκκλησία, αποτελείται από έσοδα από μια συλλογή που συγκεντρώνεται στις Ρωμαιοκαθολικές επισκοπές σε όλο τον κόσμο μία φορά το χρόνο, μεμονωμένες εισφορές, κληρονομιές και κληροδοτήματα.

Σύμφωνα με την «Ετήσια Αποκάλυψη» για το 2021, οι εισφορές ανήλθαν σε 46,9 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν, το ποσό αυτό αυξήθηκε ελαφρώς κατά περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Όμως το 2020, ήταν μειωμένο κατά 18% συγκριτικά με το 2019. Αυτό ακολούθησε μια μείωση 23% μεταξύ 2015 και 2019.

Ο υπουργός Οικονομίας του Βατικανού, πατέρας Αντόνιο Γκερέρο, είπε ότι η ύφεση το 2020-2021 οφειλόταν τουλάχιστον εν μέρει στην πανδημία του COVID-19, καθώς έκλεισαν πολλές εκκλησίες.

Πολλοί Καθολικοί, ωστόσο, λένε ότι έχουν σταματήσει να συνεισφέρουν χρήματα λόγω των οικονομικών σκανδάλων του Βατικανού, όπως αυτό που αφορά στην αγορά ενός κτιρίου στο Λονδίνο. Αυτή η επένδυση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίκης περί διαφθοράς, που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Όταν το Βατικανό δημοσίευσε μερικά από τα πιο λεπτομερή συνολικά στοιχεία που είχε ποτέ το 2020, ο Γκερέρο είπε ότι τα οικονομικά του Βατικανού έπρεπε να είναι σαν ένα «γυάλινο σπίτι», προσθέτοντας ότι οι πιστοί έχουν «δικαίωμα να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούμε τους πόρους».

Οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανήλθαν συνολικά σε 65,3 εκατ. ευρώ, αφήνοντας έλλειμμα 18,4 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε από άλλα έσοδα του Βατικανού.

Είναι σημαντικό ότι η φετινή αναφορά για πρώτη φορά περιγράφει λεπτομερώς, πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα.

Περίπου 55,5 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των τμημάτων του Βατικανού, των πρεσβειών του σε όλο τον κόσμο, της δομής επικοινωνίας του αλλά και για τη βοήθεια των τοπικών εκκλησιών.

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο διατέθηκαν σε 157 έργα άμεσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη βοήθεια φτωχών, παιδιών, ηλικιωμένων και θυμάτων φυσικών καταστροφών και πολέμου.

Τα περισσότερα από τα έργα αφορούσαν στην Αφρική και την Ασία. Η αποκάλυψη έδωσε λεπτομέρειες για ορισμένα από τα έργα άμεσης βοήθειας, όπως ένα για την κατασκευή ενός κτιρίου για νέους στην Αϊτή και ένα άλλο για τον τερματισμό της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας παιδιών στις Φιλιππίνες.

Οι αλλαγές στη διαφάνεια σχετικά με το ταμείο προήλθαν έπειτα από σχετικό διάταγμα του Πάπα Φραγκίσκου τον Δεκέμβριο του 2020.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η πλουσιότερη Αυστραλή και τα υπόλοιπα αμφιλεγόμενα πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Πολιτισμός / Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και τα άλλα «κακόγουστα» πορτρέτα του Βίνσεντ Ναματζίρα

Οι αμφιλεγόμενες προσωπογραφίες των ανθρώπων που διαμόρφωσαν την Αυστραλία και τον κόσμο - «Η δουλειά μου θέλει να κάνει το κοινό να σκεφτεί την επιρροή και τα προνόμια κάποιων ανθρώπων»
NEWSROOM