Το Βατικανό αποκαλύπτει πού δαπανήθηκαν τα χρήματα από τις συνεισφορές των πιστών στον πάπα Φραγκίσκο

Βατικανό: Στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις φιλανθρωπικές εισφορές στον πάπα Φραγκίσκου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Βατικανό επιχειρεί να τονώσει την εμπιστοσύνη των πιστών αναφορικά με τις φιλανθρωπικές συνεισφορές τους στον πάπα Φραγκίσκο και εξέδωσε την πρώτη λεπτομερή αναφορά του κύριου ταμείου του.

Το ταμείο (Peter's Pence), στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τον Πάπα να διευθύνει την Εκκλησία, αποτελείται από έσοδα από μια συλλογή που συγκεντρώνεται στις Ρωμαιοκαθολικές επισκοπές σε όλο τον κόσμο μία φορά το χρόνο, μεμονωμένες εισφορές, κληρονομιές και κληροδοτήματα.

Σύμφωνα με την «Ετήσια Αποκάλυψη» για το 2021, οι εισφορές ανήλθαν σε 46,9 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν, το ποσό αυτό αυξήθηκε ελαφρώς κατά περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Όμως το 2020, ήταν μειωμένο κατά 18% συγκριτικά με το 2019. Αυτό ακολούθησε μια μείωση 23% μεταξύ 2015 και 2019.

Ο υπουργός Οικονομίας του Βατικανού, πατέρας Αντόνιο Γκερέρο, είπε ότι η ύφεση το 2020-2021 οφειλόταν τουλάχιστον εν μέρει στην πανδημία του COVID-19, καθώς έκλεισαν πολλές εκκλησίες.

Πολλοί Καθολικοί, ωστόσο, λένε ότι έχουν σταματήσει να συνεισφέρουν χρήματα λόγω των οικονομικών σκανδάλων του Βατικανού, όπως αυτό που αφορά στην αγορά ενός κτιρίου στο Λονδίνο. Αυτή η επένδυση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίκης περί διαφθοράς, που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Όταν το Βατικανό δημοσίευσε μερικά από τα πιο λεπτομερή συνολικά στοιχεία που είχε ποτέ το 2020, ο Γκερέρο είπε ότι τα οικονομικά του Βατικανού έπρεπε να είναι σαν ένα «γυάλινο σπίτι», προσθέτοντας ότι οι πιστοί έχουν «δικαίωμα να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούμε τους πόρους».

Οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανήλθαν συνολικά σε 65,3 εκατ. ευρώ, αφήνοντας έλλειμμα 18,4 εκατ. ευρώ το οποίο καλύφθηκε από άλλα έσοδα του Βατικανού.

Είναι σημαντικό ότι η φετινή αναφορά για πρώτη φορά περιγράφει λεπτομερώς, πώς δαπανήθηκαν τα χρήματα.

Περίπου 55,5 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των τμημάτων του Βατικανού, των πρεσβειών του σε όλο τον κόσμο, της δομής επικοινωνίας του αλλά και για τη βοήθεια των τοπικών εκκλησιών.

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο διατέθηκαν σε 157 έργα άμεσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη βοήθεια φτωχών, παιδιών, ηλικιωμένων και θυμάτων φυσικών καταστροφών και πολέμου.

Τα περισσότερα από τα έργα αφορούσαν στην Αφρική και την Ασία. Η αποκάλυψη έδωσε λεπτομέρειες για ορισμένα από τα έργα άμεσης βοήθειας, όπως ένα για την κατασκευή ενός κτιρίου για νέους στην Αϊτή και ένα άλλο για τον τερματισμό της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εμπορίας παιδιών στις Φιλιππίνες.

Οι αλλαγές στη διαφάνεια σχετικά με το ταμείο προήλθαν έπειτα από σχετικό διάταγμα του Πάπα Φραγκίσκου τον Δεκέμβριο του 2020.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM