Β. Κορέα: Πρόκληση που θα μπορούσε να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο η κοινή άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας

Β. Κορέα: Πρόκληση που θα μπορούσε να καταλήξει σε πυρηνικό πόλεμο η κοινή άσκηση ΗΠΑ - Ν. Κορέας Facebook Twitter
0

Η Βόρεια Κορέα καταφέρθηκε σήμερα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας κατηγορώντας τις για πολεμοκαπηλία, την παραμονή των σημαντικότερων κοινών γυμνασίων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι δύο χώρες.


Η άσκηση Vigilant Ace, στην οποία συμμετέχουν περίπου 230 αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων «αόρατα» καταδιωκτικά F-22 Raptor, αρχίζει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Πραγματοποιείται λίγο καιρό μετά την εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πιστεύεται ότι μπορεί να πλήξει το ηπειρωτικό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η εφημερίδα Rodong του κυβερνώντος κόμματος, που είναι και το μοναδικό στη Βόρεια Κορέα, κατήγγειλε τη στρατιωτική άσκηση.


«Είναι μια ανοικτή πρόκληση εναντίον της Βόρειας Κορέας που θα μπορούσε να καταλήξει ανά πάσα στιγμή σ' έναν πυρηνικό πόλεμο», αναφέρει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της. «Οι αμερικανοί πολεμοκάπληλοι και η νοτιοκορεάτικη μαριονέτα τους καλά θα έκαναν να θυμούνται πως η στρατιωτική άσκησή τους που έχει στόχο τη Βόρεια Κορέα θα είναι τόσο βλακώδης όσο μια πράξη που επισπεύδει την αυτοκαταστροφή τους».


Χθες, Σάββατο, το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι μ' αυτή την αεροπορική άσκηση «θέλει πάση θυσία τον πυρηνικό πόλεμο».


Ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, δήλωσε από την πλευρά του πως το ενδεχόμενο ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα ενισχύεται.


«Πιστεύω πως αυτό αυξάνεται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει (...) ότι κάνουμε αγώνα δρόμου για να διευθετήσουμε το πρόβλημα», δήλωσε σε ένα φόρουμ. «Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα πέρα από μια ένοπλη σύγκρουση, όμως είναι ένας αγώνας δρόμου επειδή πλησιάζει όλο και περισσότερο (τον στόχο του), δεν απομένει πολύς καιρός».


Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πως πραγματοποίησε τη δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, του Hwasong-15, που είναι ικανός να πλήξει το σύνολο των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως η χώρα του έχει πλέον επιτύχει τον στόχο της να γίνει πλήρης πυρηνική δύναμη.


Η Πιονγιάνγκ δεν έχει ακόμη αποδείξει πως ελέγχει τη τεχνολογία που εξασφαλίζει ότι οι πυρηνικές κεφαλές δεν καταστρέφονται όταν επιστρέψουν στη ατμόσφαιρα από το διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM