Άλλοι δύο θάνατοι που αποδίδονται στην επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπως γνωστοποίησαν την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές.

 

Αυξήθηκε έτσι σε 27 ο συνολικός αριθμός των νεκρών εδώ και έναν μήνα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

 

Ένα άτομο που ήταν «επιβεβαιωμένο» ότι είχε μολυνθεί από τον ιό απεβίωσε στην Μπικόρο, ενώ ένα άτομο που θεωρείτο «ύποπτο κρούσμα» απεβίωσε στην Ιμπόκο, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Κονγκό.

 

Στην περίπτωση του ατόμου που δεν είχε επιβεβαιωθεί η μόλυνση, η οικογένεια αρνήθηκε να επιτρέψει τη λήψη δειγμάτων, διευκρίνισε.

 

Ως την 4η Ιουνίου «είχαν αναφερθεί 58 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού» στο βόρειο τμήμα της χώρας, «συμπεριλαμβανομένων 37 επιβεβαιωμένων, 14 πιθανών και 7 ύποπτων», κατά την ίδια πηγή.

 

Από την έναρξη μιας στοχευμένης εκστρατείας εμβολιασμών την 21η Μαΐου, «έχουν εμβολιαστεί 1.369 άνθρωποι, ανάμεσά τους 597 στην Μπαντάκα, 299 στην Μπικόρο και 473 στην Ιμπόκο».

 

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιος για την αντίδραση σε κρίσεις δημόσιας υγείας, ο Πίτερ Σαλάμα, ανέφερε μέσω Twitter ότι η ΛΔ Κονγκό έδωσε το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση πέντε θεραπειών -που ακόμη δεν είναι επίσημα εγκεκριμένες- για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

 

Το υπουργείο Υγείας της χώρας από την πλευρά του ανέφερε ότι «δεν έχει χορηγηθεί ακόμη καμιά πειραματική θεραπεία σε νοσηλευόμενους ασθενείς» και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «συζητήσεις» με «τα διάφορα μέρη» που εμπλέκονται στις λεπτομέρειες και τον τρόπο «χορήγησης των θεραπειών στο πλαίσιο της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

Η ένατη επιδημία του Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό κηρύχθηκε την 8η Μαΐου στην Μπικόρο, 100 χιλιόμετρα από την Μπαντάκα και 600 χλμ. από την Κινσάσα, στα σύνορα με το Κονγκό-Μπραζαβίλ.

 

Μια «αερογέφυρα» από την Κινσάσα στην Μπαντάκα στην επαρχία του Ισημερινού επέτρεψε τη διανομή περίπου 140 τόνων υλικού με αεροσκάφος μεταφοράς φορτίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε την Τετάρτη η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ Κονγκό (MONUSCO).

 

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι διένειμε σε 300.000 ανθρώπους πληροφόρηση ζωτικής σημασίας για την προστασία από τον ιό Έμπολα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης που έχει στόχο να ενημερωθούν πάνω από 800.000 άνθρωποι στις περιοχές που πλήττονται.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr