Ο Κιρ Στάρμερ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από υπουργούς της κυβέρνησής του για να προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, καθώς εντείνεται η παγκόσμια αγανάκτηση για τους θανάτους λιμοκτονούντων Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου τους τελευταίους μήνες, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη φέρεται να έχουν παροτρύνει τον πρωθυπουργό να αναλάβει η Βρετανία ηγετικό ρόλο στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.
Αν και το Λονδίνο έχει δηλώσει ότι προτίθεται να προβεί σε επίσημη αναγνώριση στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, αυτό θα γίνει «στη στιγμή της μέγιστης επίδρασης» και σε συντονισμό με άλλες δυτικές χώρες — χωρίς, ωστόσο, να έχει προσδιοριστεί τι σημαίνει αυτό πρακτικά.
Η φρίκη και η απόγνωση αυξάνονται εντός του υπουργικού συμβουλίου των Εργατικών, καθώς οι εικόνες από επιθέσεις εναντίον λιμοκτονούντων Παλαιστινίων αμάχων και ανθρωπιστικών οργανώσεων προκαλούν σοκ.
«Λέμε πως η αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικότητας είναι ένα πολύ σημαντικό συμβολικό βήμα που μπορείς να κάνεις μόνο μία φορά. Αλλά αν όχι τώρα, τότε πότε;» δήλωσε ένας υπουργός.
Στις αρχές Ιουλίου, σχεδόν 60 βουλευτές των Εργατικών απαίτησαν την άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης, μετά από την ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας για σχέδιο μαζικής μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας σε καταυλισμό πάνω στα ερείπια της Ράφα.
Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να προειδοποιεί ότι «οι τελευταίες σανίδες σωτηρίας για τον άμαχο πληθυσμό καταρρέουν».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για ειρήνη και σταθερότητα. Παρόλα αυτά, διπλωμάτες αναφέρουν ότι έχει συναντήσει αντίσταση από συμμάχους όπως η Βρετανία και ο Καναδάς.
Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία προεδρεύουν σε διεθνή διάσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη αργότερα τον Ιούλιο, με στόχο τον σχεδιασμό για τη μεταπολεμική Γάζα και την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις σε Παλαιστινίους που αναζητούν τροφή και δήλωσε ότι η Βρετανία θα παίξει τον ρόλο της στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών.
«Λέμε ότι θέλουμε η αναγνώριση να είναι μέρος μιας διαδικασίας. Όμως δεν υπήρξε ποτέ καμία διαδικασία. Αυτό που έχουμε είναι χάος και πόλεμος», δήλωσε στο BBC.
Ο Υπουργός Υγείας, Γουές Στρίτινγκ, έκανε σπάνια παρέμβαση στη Βουλή ζητώντας άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης «όσο υπάρχει ακόμα κράτος για να αναγνωρίσουμε».
Καταδίκασε σφοδρά την επίθεση των Ισραηλινών στην αποθήκη και την εστία του προσωπικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, που επηρέασε τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
«Καταδικάζω τις επιθέσεις του Ισραήλ σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και αθώους πολίτες που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και βοήθεια. Αυτές οι πράξεις υπερβαίνουν τα όρια της νόμιμης αυτοάμυνας και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης», δήλωσε.
Ο ίδιος, μαζί με άλλους υπουργούς όπως η Υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ και ο Υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία Χίλαρι Μπεν, φέρεται να έχουν ήδη θέσει επίσημα το ζήτημα εντός του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Στάρμερ, μιλώντας στη Βουλή τη Δευτέρα, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «αφόρητη» και επανέλαβε τη δέσμευση της Βρετανίας να προχωρήσει σε αναγνώριση της Παλαιστίνης «στη στιγμή που θα ευνοεί περισσότερο τις προοπτικές ειρήνης».
Η σύγκρουση συνεχίζεται από τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ. Εν αναμονή βρίσκεται πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών, με συνομιλίες να διεξάγονται στην Ντόχα.
Με πληροφορίες από Guardian