Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας

Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας Facebook Twitter
1

Τουλάχιστον 58 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης στο Λας Βέγκας. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ως ο 64χρονος Stephen Paddock από το Mesquite της Νεβάδα.

Ο δράστης άνοιξε πυρ από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, εναντίον του πλήθους που βρισκόταν σε υπαίθρια συναυλία κάντρι. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η αστυνομία έκανε γνωστό πως ο Paddock αυτοκτόνησε στο δωμάτιό του, στο ξενοδοχείο, καθώς πλησίαζαν σε αυτό οι αστυνομικοί. Είχε τουλάχιστον 10 όπλα μαζί του. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 64χρονος έκανε check-in στο δωμάτιό του την περασμένη Πέμπτη.

Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας Facebook Twitter

Ο σερίφης του Λας Βέγκας, Joe Lombardo, περιέγραψε τον δράστη ως έναν «αλλόφρων που είχε στόχο να προκαλέσει μαζικές απώλειες». «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι ο δράστης έδρασε μόνος του, ότι ήταν ένας μοναχικός λύκος», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα πως δεν είχε «άλλη αλληλεπίδραση» με την αστυνομία στο παρελθόν, εκτός από μία φορά πριν από αρκετά χρόνια. Ο σερίφης δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, αλλά η αστυνομία είπε πως επρόκειτο για μία τροχαία παράβαση. 

Νωρίτερα, οι αρχές ανέφεραν επίσης πως καταζητούσαν την 62χρονη Marilou Danley, που φέρεται να ήταν η σύντροφος του Paddock και πιθανή συνεργός του. Τελικά, έκαναν γνωστό πως την εντόπισαν εκτός των ΗΠΑ και πλέον δεν θεωρείται ύποπτη.

Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας Facebook Twitter

Οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα και στο σπίτι του Paddock, στο Mesquite, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα. Σε μια πρώτη ματιά ζούσε μια ήσυχη ζωή στην κοινότητα αυτή, όπου κατοικούν πολλοί συνταξιούχοι. Αγόρασε εκεί ένα σπίτι το 2015.

«Είναι ένα όμορφο, καθαρό σπίτι, δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν κάποια όπλα και σφαίρες, όχι κάτι το αξιοσημείωτο σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής.

Στον Paddock άρεσε να πηγαίνει στα καζίνο για να παίζει, εξήγησε ο αδελφός του στο NBC News, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του CBS News σημείωσε ότι ο 64χρνος δεν είχε συγκεκριμένες «θρησκευτικές πεποιθήσεις», τουλάχιστον όσο γνώριζε το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με το ABC, ο Paddock ήταν λογιστής, είχε δίπλωμα πιλότου και άδεια κυνηγού που είχε εκδώσει η πολιτεία της Αλάσκας.

  

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί της οργάνωσης

Παρότι ο σερίφης του Λας Βέγκας είχε πει λίγο νωρίτερα πως δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις ότι η επίθεση σχετίζεται με την τρομοκρατία, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών Amaq.

Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Λας Βέγκας Facebook Twitter

«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος τη διέπραξε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του συνασπισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που αναφέρεται στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή. «Ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από λίγους μήνες» προσθέτει το Amaq.

Ωστόσο, η οργάνωση δεν έδωσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για όσα ανέφερε και στο παρελθόν έχει κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς.

Μιλώντας στο Reuters, ένας ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης συνδέεται με κάποια διεθνή τζιχαντιστική οργάνωση. Σημείωσε ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM