Αυτοκίνητα για κορίτσια, κούκλες για αγόρια: Tέλος στα στερεότυπα των φύλων στα ισπανικά παιχνιδάδικα

Αυτοκίνητα για κορίτσια, κούκλες για αγόρια: Tέλος στα στερεότυπα των φύλων στα ισπανικά παιχνιδάδικα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Εδώ και δέκα χρόνια η εταιρεία Toy Planet, με έδρα την Πατέρνα στην Ισπανία, προωθεί τη unisex διαφήμιση.

Αυτοκίνητα για κορίτσια, κούκλες για αγόρια και τέλος στο ροζ και στο γαλάζιο. Για την κυβέρνηση της Ισπανίας και τη βιομηχανία παιχνιδιών, τα στερεότυπα των φύλων έχουν τελειώσει όσον αφορά τους μικρότερους πολίτες της χώρας.

Από την 1η Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ ένας κώδικας δεοντολογίας που ενθαρρύνει τα καταστήματα παιχνιδιών και τους κατασκευαστές να «αποφεύγουν τις προκαταλήψεις λόγω φύλου» κατά την εμπορία των παιχνιδιών, σε κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν με το υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων.

Το Toy Planet, μια ισπανική αλυσίδα με έδρα κοντά στο θέρετρο της Βαλένθια, ακολουθεί αυτή τη στρατηγική την τελευταία δεκαετία στις διαφημίσεις για τα παιχνίδια της δικής της μάρκας. Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογό της, μια εικόνα δείχνει ένα κορίτσι με ένα παιδικό όπλο που φοράει αστυνομικό γιλέκο, μια άλλη δείχνει ένα κορίτσι να χτυπάει έναν σάκο του μποξ, ενώ μια άλλη απεικονίζει ένα αγόρι να σπρώχνει ένα καροτσάκι.

«Τα παιχνίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο τι είδους ενήλικες γινόμαστε. Ας μην είμαστε λοιπόν αυτοί που δημιουργούν προκαταλήψεις από τόσο μικρή ηλικία», δήλωσε ο διευθυντής του Toy Planet, Ignacio Gaspar. «Είναι σημαντικό αν θέλουμε να δούμε ένα μέλλον στο οποίο ένα αγόρι μπορεί να γίνει μαία ή ένα κορίτσι μπορεί να γίνει μηχανικός».

Αυτό που οδήγησε στην αλλαγή πίσω στο 2012 ήταν η συνειδητοποίηση ότι το Toy Planet δεχόταν πυρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη μη ευφάνταστη διαφήμισή του. «Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αντίθετες εικόνες: αγόρια που παίζουν με κούκλες, κορίτσια που χρησιμοποιούν πάγκους εργαλείων», δήλωσε ο Gaspar.

Αλλά η αλλαγή δεν ήταν εύκολη. «Ο κόσμος έλεγε ότι θα έκανε τα αγόρια πιο θηλυπρεπή ή θα μετέτρεπε τα κορίτσια σε αγοροκόριτσα», πρόσθεσε.

Τέλος το ροζ και το μπλε

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez έχει προωθήσει διάφορα προγράμματα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Σύμφωνα με τον νέο κώδικα δεοντολογίας, οι διαφημίσεις δεν μπορούν πλέον να αναφέρουν ότι ένα παιχνίδι είναι για ένα συγκεκριμένο φύλο ή να ορίζουν ροζ για τα κορίτσια και γαλάζιο για τα αγόρια, κάτι που θεωρείται ότι ενισχύει τους ξεπερασμένους ρόλους των φύλων.

Υπογράφηκε από την Ισπανική Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών (AEFJ), η οποία εκπροσωπεί το 90% της βιομηχανίας στην Ισπανία, και χρειάστηκε ένας χρόνος για να καταρτιστεί, δήλωσε ο Rafael Escudero του υπουργείου Καταναλωτικών Υποθέσεων.

Αλλά το πεδίο εφαρμογής του παραμένει περιορισμένο, καθώς δεν επηρεάζει τις συσκευασίες, τις διαφημίσεις στο δρόμο ή τους καταλόγους των καταστημάτων παιχνιδιών, πρόσθεσε ο Escudero.

Δεν προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται, οι οποίοι διατρέχουν μόνο «κίνδυνο κακής φήμης», ενώ δεν επηρεάζονται οι μεγάλες διεθνείς μάρκες. «Προφανώς δεν είναι αρκετό, αλλά είναι απαραίτητο αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Escudero.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM